Matematik

toppunkter? andengradsligninger

06. oktober 2010 af streetkingz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har altid kunne løse andengradsligninger uden problemer, men, nu vi så kommer videre, og der er dukket nogle toppunkter som vi skal finde efter vi har løst andengradsligningerne, og de toppunkter kan jeg ikke finde ud af at finde, nogen der har en ide?

f(x) = -x2 + 4x -2
i denne opgave skal vi angive toppunkter og skæringer med akserne for denne polynomium
vi starter med lave den til en andengradsligning
-x^2+4x-2=0
Vi bestemmer a b og c
a=-1 b=4 c=-2
Vi skal finde d, så vi sætter a, b og c ind i ligningen for d.
d=(4)^2-4*-1*-2 =8
nu skal vi finde x, der er 2 løsninger da d er over 0
x=(-b +/ √d)/(2*a)? x=(-4 +/ √8)/(2*1) = (-4 +/ 2,83)/2= 3,415 eller -0,585

hvad gør jeg nu med toppunkterne?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

På en tegning af funktionen kan man se at toppunktet ligger midt mellem skæringspunkterne med x-aksen

den har altså x værdi, der er gennemsnittet af de to løsninger

x=(-b±√b2-4ac)/2a

xtop=[(-b+√... )+(-b-√...)]/4a =b-/2a

Derefter kan du indsætte dette i funktionen og finde y


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2010 af mathon

eller for d>0

        når rødderne kaldes α og β
benytte
som vist i#1
                            t1 = (α+β)/2

                

 samt                   T = (t1,c-a·t12)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Ubs

Der skulle stå    xtop=[(-b+√... )+(-b-√...)]/4a =-b/2a


Skriv et svar til: toppunkter? andengradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.