Matematik

findskæringspunktet

10. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet) - Niveau: A-niveau

f(x)= x4-2x2-2

hvordan finder jeg grafens skræingspunkter på y og x aksen. skæringspunktet på x skal være i mellem (-2;4,1)

f(X)=x3-3x2+2

hvordan kan jeg finde skæringen på x aksen og y aksen. skæring på x aksen skal være (-3;5)

på forhånd mange tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2010 af peter lind

Skæring med y-aksen finder sted for x=0, så beregn f(0). Skæring med x-aksen finder sted når y = 0, så løs ligningen f(x) = 0. Tip til den første. Sæt z = x2. Så bliver det til en andengradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

skæring på y-aksen = f(0)

a) f(x) = x4- 2x2- 2 = z2 - 2z - 2      hvor z = x2     løs som andengradsligning i z og find derefter x.

b) ses nemt at x = 1 er en rod. Lav polynomiedivisionen   (x3 - 3x2 + 2)/ (x-1)  hvilket (sjovt nok) giver samme andengradspolynomie som i a)


Svar #3
10. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

når jeg har fundet mit svar i z hvordan kan jeg så finde den i x bagefter


Svar #4
10. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

jeg fik z til at være 2,732


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

jeg får z = 2,732 og  z = -0,732     z = x2    så  x = ±√z       og vi kan altså kun bruge den positive værdi for z.


Svar #6
10. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

ok nu har jeg forstået mange tak

men skulle også lige spørge hvordan løser du

f(x)= x3-3x+1


Svar #7
10. oktober 2010 af Kristina0 (Slettet)

der kan man ikke bruge z=x2


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2010 af peter lind

Den må du bruge et CAS værktøj til.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

#2 Lav polynomiedivisionen   (x3 - 3x2 + 2)/ (x-1)  hvilket (sjovt nok) giver samme andengradspolynomie som i a)

Har du ikke lært det så CAS


Skriv et svar til: findskæringspunktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.