Matematik

Talrække!

12. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 Nogen der kan sige hvad næste tal i talrækken er?

4 6 16 8 36 10 ?
5 9 7 25 9 49 ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

1: 64 12 100 14 ...

2: 11 81 13 121 ...


Svar #2
12. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 Hvorfor bliver det dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

1: 22  2·3  42  2·4  62  2·5  82  2·6  102  2·7 ....

Det er to systemer, der alternerer med hinanden, lige kvadrattal, og de lige tal

2: 32  (2·3+1)  52  (2·4+1)  72  (2·5+1)  92  (2·5+1)  112 ...

Igen to systemer, der alternerer med hinanden, ulige kvadrattal, og ulige tal.


Svar #4
12. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 ahh got it


Svar #5
12. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 regnede du dig frem til det eller så du det bare?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det var nu ret klart, når man har indset, at der er to systemer.


Svar #7
12. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 hvad med 42 14 13 15 5 4


Svar #8
12. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 ahh..1/3 ganges på , falder 1 og stiger 2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ikke helt, da man trækker 1 fra de 14 også. Men mønsteret går igen i 15 5 4

42 14 13
15 5 4 , så skulle vi få
6 2 1 , og dernæst
3 1 0 , og så dør den ud.


Svar #10
12. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 #9 se rettelse


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2010 af Fourier (Slettet)

Hvad er det næste tal i rækken

1729,2197,2744, 3375, ????

Det er en smuk række, når først man har gennemskuet den. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det første tal er 1729 = 123 + 1, men de tre andre er

2197 = 133
2744 = 143
3375 = 153

så det er lidt usikkert, om det næste tal skal være 163 = 4096 under antagelsen, at det første tal skulle have været 1728 .


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2010 af Fourier (Slettet)

Ja, man skal nemlig se på kubiktal. 

Det næste tal er 4104.

Lad a = 1729 = 12^3 + 1^3 = 9^3 + 10^3.

a er det mindste naturlige tal, som kan skrives som en sum af to kubik-tal på en ikke-entydig måde.

Jeg har medtaget 0 i min betragtning af kubik-tal. Det burde jeg ikke have gjort. 2744 = 14^3 + 0^3 osv.

For 4104 (4104<16^3) er det næste tal, som kan skrives som en sum af to positive kubik-tal på en ikke-entydig måde. 

Det er et historisk resultat, også kendt som Hardy-Ramanujan tal. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvordan kan du påstå, at 4104 < 163 = 4096 ??


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. oktober 2010 af Fourier (Slettet)

#14 Det gælder, når man arbejder i det kommutative talområde N∩{1,...,4104}. 


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15

Sorry, den er jeg ikke helt med på. Nu lyder det nærmest, som om du klistrer ekstra regler på for at få det hele til at passe med dit udgangspunkt. Du må så have en meget speciel ækvivalensrelation "<" i din endelige talmængde  N∩{1,...,4104} . Tilsyneladende er 163 = 4096 ∈ N∩{1,...,4104} , men 4104 < 4096 ???? Du må så først til at definere dine kompositioner i den talmængde, og dernæst må du definere din ækvivalensrelation "<" for at kunne argumentere for det resultat.

Er vi så ikke ved at være temmelig langt fra, hvor vi startede, hvor det så ud til at være en gætteleg med en talrække med tal, der er lidt større end sædvanligt, og som nu ser ud til ikke at kunne fortsættes, da du har besluttet dig til at begrænse diskussionen til en endelig talmængde med helt specielle regneregler?


Skriv et svar til: Talrække!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.