Matematik

Integral

18. oktober 2010 af SvendMortensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Betragt det sidste spørgsmål i opgave 4 i den vedhæftede fil "22-23maj-med_opg.pdf". (Der er altså tale om opgaven med karaflen og skålen.)

Jeg er godt nok i tvivl om, hvordan jeg skal gribe denne opgave an. Dog er jeg kommet frem til, at

V_skål = π \int_{0}^{a} (h(x))^2 dx = ... = 245,0 π (5 - (a+5)e^(-0,2a))

men jeg aner ikke, om jeg overhovedet skal bruge det til noget.

Hjælp modtages meget gerne!



På forhånd tak!
 

Vedhæftet fil: 22-23maj-med_opg.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Er du sikker på, det er den rigtige fil, du har vedhæftet - ?

Prøv selv at finde en opgave i den fil, der passer til dit spørgsmål ;-)


Svar #2
18. oktober 2010 af SvendMortensen (Slettet)

#1;
Hovsa! Jeg kom til at vælge opgaverne fra den "normale" ordning, ikke standardforsøget.

Nu burde den korrekte fil være vedhæftet.

Vedhæftet fil:22maj-std-med_opg.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2010 af Euroman28

Altså hvis du skal gøre red for at F(x) er en stamfunktion til f(x) så bruger du algebraens fundamentalsætning som siger F'(x) = f(x) 

dvs. du siger hvis du har F(x) =  -5 *(x+5)*e^(-0.2x) du skal så finde F'(x) og den skal så gerne være lig f(x) for så er F(x) en stamfunktion til f(x).

Du bruger produktreglen som siger

F'(x) = -5 * e^(-0,2x) + (-5*(x+5)) * -0.2*e^(-0.2x) = x*e^(-0.2x)

Det vil sige F(x) er en stamfunktion der overholder reglen F'(x) = f(x)

Nu skal du integrerer integralet i opgaven

du kender allerede stamfunktionen til f(x) nemlig F(x) så er bare

I = F(b) - F(a) = -5 *(30+5)*e^(-0.2*30) + 5 *(0+5)*e^(-0.2*0) = 24.5662

Dermed er opgaven løst :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2010 af Euroman28

Sorry jeg så ikke du skrev den sidste opgave, sorry.

Den er sgu lige så nem.

Du skal jo som jeg kan se det finde maximum for h(x)

Det finder du ved at finde h'(x)  og finde kritiske punkter ved at sætte h'(x) = 0 indsætte disse i h(x) og derved finder du dit maximum :)

jeg få h'(x) = (7/(2*sqrt(x) - 7*sqrt(x)/10)* exp(-x/10)

Jeg sætter h'(x) = 0 og finder x = 5. 

Den indsætter jeg så i den oprindelige funktion og får så h(x=5) = 9.49371 hvilket så er a.  

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
18. oktober 2010 af SvendMortensen (Slettet)

#4:
Det er også præcist det jeg fik første gang, men da kunne jeg ikke gennemskue, hvorfor jeg svarede på opgaven ved at beregne dette. Det kan jeg nu! :-)

Er vi ikke enige om, at svaret "blot" er a = 5? Man skal da ikke beregne h(5), vel?

Tak for hjælpen (= tak for at verificere, at jeg tænkte rigtigt i første omgang)!


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

#3

Hvad har  algebraens fundamentalsætning med sagen at gøre???

#5   ja, a = 5


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2010 af Euroman28

Ikke rigtig noget. Det er det der med de engelske kontra de danske begreber, sorry :)

Mente selvfølgelig Analysens Fundamentalsætning del 1 :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - #6

Det er korrekt, at man blot skal bestemme a, så diameteren af skålen er størst mulig, dvs man skal finde, hvor funktionen h(x) har maksimum i intervallet [0;30] .

Nu er h(x) = 7,0·(f(x))1/2 , hvor f(x) = x·e-0,2x ≥ 0 for x ∈ [0;30] . Dermed har vi

h'(x) = 7/2·(f(x))-1/2·f'(x) . Derfor har vi

h'(x) = 0 ⇒ f'(x) = 0  ⇒ e-0,2x -0,2x·e-0,2x = (1-0,2x)·e-0,2x = 0 ⇒ 1 -0,2x = 0 ⇒ x = 5 .


Skriv et svar til: Integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.