Matematik

Partialbrøkfremstilling

20. oktober 2010 af silin (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har problemer med at løse spilte partialbrøker i nævneren

er der nogen, der kan den generelle metode?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2010 af mathon

...hvad er spilte partialbrøker?


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2010 af Duffy

Du mener spaltning i partialbrøker...

Her:

For x!=c,d (for at undgå nulpunkter i nævneren)
og c!=d (c ikke lig med d),

er


p/(x-c) - q/(x-d) =


p(x-d) /[(x-c)(x-d)] - q (x-c) /[(x-c)(x-d)] =


(px-pd)/[(x-c)(x-d)] - (qx-qc)/[(x-c)(x-d)] =


[(px-pd) - (qx-qc)] /[(x-c)(x-d)] =


[px-qx-pd+qc)] /[(x-c)(x-d)] =


[(p-q)x-(pd+qc)] /[(x-c)(x-d)] =


[(p-q)x+(qc-pd)] /[(x-c)(x-d)] =

...hvoraf ses at tælleren

(p-q)x+(qc-pd)

kan skrives

ax+b

med

a = p-q

og

b = qc-pd

-------------
 

Opgaven er forholdsvis
uinteressant for c=d,
for da er

p/(x-c) - q/(x-d) =

p/(x-c) - q/(x-c) =

(p - q)/(x-c)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2010 af science1 (Slettet)

Og hvad står henholdsvis p og q for? hvordan vil denne opgave f.eks skulle løses (hvad svarer til hvad)?

R(x)=(2x2-14x-12)/(x3-2x2-3x)

:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2010 af Duffy

p og q er reelle tal der ikke er nul.


Skriv et svar til: Partialbrøkfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.