Matematik

Bevis: logistisk differentialligning (et "led")

29. oktober 2010 af screezer (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Heysa. sidder og prøver at forstå et bevis for en logistisk differentialligning, der tager sig ud således:

Jeg vil gerne bevise at y(t)= ( (b)/(a) )/(1 + c*(#e)^(-bt))   er en løsning til y'=y(b - ay)
Jeg har følgende hjælpefunktion: z=z(t)= (1)/(y(t)) 

Hjælpefunktionen differentieres:

z'=- (1)/((y)^(2)) *y'
z'=-(1)/((y)^(2)) *(y(b - ay)) - Hvor y' erstattes af y(b - ay)
z'=- (1)/(y) *(b - ay) - y i nævneren går ud med y's y
z'=-b* (1)/(y) +a - Der ganges ind i parentesen.
z'=-bz+a - Hvor 1/y erstattes af z

z(t) er altså løsning til z'=-bz+a, der er af typen a/b+c1e-bt 

z(t)=a/b+c1e-bt

1/y(t)=a/b+c1e-bt - erstatter z(t) med 1/y(t)

y(t)=1/(a/b)+c1e-bt 

y(t)=(b/a)/(1+c1(b/a)e-bt

Det er de to sidste jeg får problemer med at forstå. Hvordan går man fra 1 i tælleren, til b/a og hvordan får man "vendt rundt" på b og a i nævneren?

På forhånd tak! 


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Benyt at

b/a = 1/(a/b) og at c1(b/a) er en konstant c .


Brugbart svar (2)

Svar #2
29. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

y(t)=1/((a/b)+c1e-bt)    forlæng med b/a i både tæller og nævner.


Svar #3
29. oktober 2010 af screezer (Slettet)

FUCK hvor smart kieslich

DVS. at hvis jeg forlænger med b/a i både tæller og nævner, forsvinder 1-tallet i tælleren. I nævneren ganger jeg b/a med begge led i nævneren. Og da a/b*b/a bliver 1, passer hele skidtet:

Og som du så ganske rigtigt siger Andersen11, kan c1(b/a) erstattes af min konstant

Tusind tak for hjælpen! (Så kan man komme ud og få drukket sig blæst ;D)


Skriv et svar til: Bevis: logistisk differentialligning (et "led")

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.