Matematik

Differentialligning

01. november 2010 af Clara123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

er simpelthen så dårlig til differentialligninger, nogen der kan hjælpe med denne opgave???

i en model for udviklingen i antallet af bakterier i en bakteriekultur betegner B(t) antallet af bakterier til tiden t (målt i døgn). I modellen antages det at:

dB/dt=1,55*10^-4*B*(2000-B)

det oplyses at,  der til tidspunktet t=0 er 50 bakterier i bakteriekulturen

a) bestem antallet af bakterier i bakteriekulturen efter 15 døgn.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2010 af mathon

alment:                     

                      dy/dx = a·y·(M - B)
har
løsningen
                       f(x) = y = M / (1+C·e-a·M·x)
 

 specifikt:     

                      dB/dt = (1,55·10-4)·B·(2000 - B)               med
                                                                                                             a = 1,55·10-4
                                                                                                             M = 2000
                                                                                                             a·M = 0,31

                       B(t) = 2000 / (1+C·e-0,31·t)         samt

                       B(0) = 2000 / (1 + C·e-0,31·0) = 50

                                    1/(1+C) = 1/40

                                     1 + C = 50

                                      C = 49

konklusion:
                        B(t) = 2000 / (1 + 49·e-0,31·t )               

                      
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2010 af PeterValberg

TI-89 eller TI-nspire

desolve(b'=1,55·10-4·b·(2000-b) and b(0)=50,t,b)

med den fundne forskrift beregnes b(15)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2010 af mathon

tastfejl

alment:                     

                      dy/dx = a·y·(M - B)
har
løsningen
                       f(x) = y = M / (1+C·e-a·M·x)
 

 specifikt:     

                      dB/dt = (1,55·10-4)·B·(2000 - B)               med
                                                                                                             a = 1,55·10-4
                                                                                                             M = 2000
                                                                                                             a·M = 0,31

                       B(t) = 2000 / (1+C·e-0,31·t)         samt

                       B(0) = 2000 / (1 + C·e-0,31·0) = 50

                                    1/(1+C) = 1/40

                                     1 + C = 40

                                      C = 39

konklusion:
                        B(t) = 2000 / (1 + 39·e-0,31·t )  ≈  (2000 • 1,36343t ) / (1,36343t + 39)          

                      
 


Svar #4
01. november 2010 af Clara123 (Slettet)

Mange tak!!


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.