Matematik

Faktorisering af polynomium

03. november 2010 af streetkingz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har brug for hjælp til faktorisering af et polynomium.
 

Vil helst have en grundig forklaring med tekst til hvad det rent faktisk er, og et eksempel.

min opgave ser således ud.

Betragt polynomiet f(x) = x2 - 5x - 6.
a. Faktoriser polynomiet.
 

I må meget gerne give mig et eksempel (med andre tal end dem jeg har angivet)
håber jeg kan få hjælp af jer Einsteinere derude. Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af mathon

      hvis et normeret andendgradspolynomium
               har to rødder

       kan det faktoriseres

                     x2 + bx + c   =   (x-rod1) · (x-rod2)                          hvilket sikkert står i din matematikbog
 

......................

                     x2 - 5x - 6 = (x +1)·(x - 6)


Svar #2
03. november 2010 af streetkingz (Slettet)

har ledet i min matematik bog, men den er uoverskuelige.
Men kan du komme med et eksempel hvr du løser opgaven, og hvor der er tekst på?
ligesom når du skal aflevere en matematik opgave..


Svar #3
03. november 2010 af streetkingz (Slettet)

men er det ikk bare det når man finder, d, og så finder man x?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2010 af mathon

   ...jo - til at finde rødderne forud for faktoriseringen...


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2010 af peter lind

Et andet grads polynomium med rødder kan faktoriseres ved at finde rødderne. Der gælder nemlig at hvis polynomiet har rødderne r1 og r2 kan det skrives som a(x-r1)(x-r2) hvor a er koefficienten til x2. Hvis du sætter x til for eks. r1 giver dette helt klart 0. Eksempel: polynomiet x2-1 har klart rødderne ±1 så det kan skrives som (x-1)(x+1) . Det samme kan findes ved at bruge reglen om produktet af 2 tals sum * de samme 2 tals differens


Skriv et svar til: Faktorisering af polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.