Matematik

hjælp til 2.gradspolynomium

05. november 2010 af meller22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

Jeg skal bestemme a i dette 2.gradpolynomium: ax2 + (a+3)•x = 1 (har netop én løsning). Bestem tallet a

er der nogle der kan hjælpe??


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2010 af PeterValberg

ax2 + (a+3)x = 1

omskrives ligningen en anelsen fås:

ax2 + (a+3)x - 1 = 0

Der er netop én løsning, hvis diskriminanten d = b2 - 4ac = 0 

b2 - 4ac = 0
(a+3)2 - 4a(-1) = 0
a2 + 9 + 6a + 4a = 0
a2 +10a + 9 = 0

løses som en andengradsligning, hvilket giver følgende muligheder:

a = -9 ∨ a = -1

hvilket betyder, at hvis a antager én af disse to værdier, så har ax2 + (a+3)x - 1 = 0 netop én løsning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
05. november 2010 af meller22 (Slettet)

ah okay :-) tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2010 af PeterValberg

det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
05. november 2010 af meller22 (Slettet)

men forstår ikke helt hvordan du finder frem til a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2010 af mathon

                  ax2 + (a+3)•x + (-1) = 0

b = (a+3)
c = (-1)

                    d = b2 - 4ac = (a+3)2 - 4·a·(-1) = 0

.................

(a+3)2  = a2 + 2·a·3 + 32


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2010 af PeterValberg

#4

Netop som #5 skriver :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2010 af mathon

samt


                   a2 + 10a + 9 = 0

                   d = 102- 4·1·9 = 100 - 36 = 64

                  √(d) = √(64) = 8

  med løsningerne

                   a = (-10±8)/2 = -5±4

                   a = -9 v a = -1


Svar #8
07. november 2010 af meller22 (Slettet)

mange tak for svarene. men undskyld, forstår ikke hvordan du nåede frem til 102 fra (a+3)^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. november 2010 af mathon

fejltast:

                       d = 102- 4·1·9 = 100 - 36 = 64


Skriv et svar til: hjælp til 2.gradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.