Debat

Ordforråd

05. november 2010 af xCJx (Slettet)

Hej allesammen :-)

Det er lige gået op for mig, at jeg faktisk ikke har et særligt godt ordforråd. Jeg kan sagtens kommunikere med andre mennesker og debattere, men det er ikke altid, jeg kan udtrykke mig selv korrekt. Er det ret normalt? Jeg er ikke særlig god til at argumentere, men jeg vil gerne lære rigtig mange fremmedord/udvikle mit ordforråd, så mine skr. opgaver bl.a. også bliver mere "profesionelle", hvis man kan sige det. Hvordan kan jeg gøre det? Jeg har hørt, at man skal læse bøger, men hvordan filen lærer man nye ord af at læse? Jeg kender heller ikke særlig mange talemåder/ordsprog, og jeg føler mig altså rigtig dum xD Er der andre, der har / har haft de samme problemer? :-))


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. november 2010 af floppo (Slettet)

har det pæcis på samme måde. hader. hvis jeg ikke havde det problem, så ville jeg have fået 10 eller 12  for mine stile.

så hjælp os, der virkelig har brug for det

Tak på forhånd


Brugbart svar (2)

Svar #2
05. november 2010 af Imprafir (Slettet)

Hmm... ja, jeg er selv meget bekendt med dit problem, men efter at jeg er startet i gymnasiet, er mit ordforråd, både mundtligt og skrifteligt, blevet betydeligt forbedret. Det skyldes primært at vi beskæftiger os med sværere tekster, som indeholder nogle ord og vendinger, som man aldrig har hørt om før. Du vil opleve, at dit ordforråd vil blive bredere, når du tager din stx/htx eller hvad du nu vælger. Det kan selvfølgelig også være en god ide at læse bøger, hvis du har tid til det selvfølgelig. Hver gang du kommer til et ord du ikke kender, eller ikke har hørt før, så slå det op :) Selv ved bare at se fx tv-avisen på DR eller TV2 kan hjælpe betydeligt på dit ordforråd. Mit eget er lang fra perfekt, og jeg tror ikke at "professionelle" ord har den største faktor på karaktergivningen for fx danske stile. 


Brugbart svar (3)

Svar #3
05. november 2010 af Djemba (Slettet)

Jeg har hørt, at man skal læse bøger, men hvordan filen lærer man nye ord af at læse? 

Det er egentlig meget simpelt. Jo mere du læser, jo flere nye ord vil du støde på. Hvis man er interesseret i at udvikle sit ordforråd, så kan man gøre sig selv den tjeneste at slå ord op i en tekst/bog man ikke forstår. På den måde vil man over tid naturligvis kunne flere ord og efterhånden som man bruger dem, jo mere naturligt vil de falde ind i ens ordforråd. Man skal nemlig passe på med at være for påtaget og ikke bruge vendinger blot for at lyde klogere, det skal også gerne give mening. Altså det skal bruges i en relevant sammenhæng.

Det lyder eksempelvis ikke særligt godt, hvis man til et spørgsmål om man kommer til en fest senere på aften svarer: Det er ret plausibelt at man gør det. Det vil nemlig virke påtaget og nu bliver der snakket om eksamener og her skal man naturligvis kunne de faglige begreber, men det lærer man jo i løbet af undervisningen, i så fald man følger med. Man skal og burde ikke bruge kloge ord for at lyde klog. At være klog er derimod et gode og noget helt andet.


Brugbart svar (2)

Svar #4
06. november 2010 af maria1901 (Slettet)

kære cecillie

For et år siden ca. havde jeg det sammme problem, men jeg kan tydeligt se forskellen idag. Jeg begyndte med at læse en hel masse romaner og noveller som jeg synes var svære. Pointen var jo at man skulle slå hvert eneste ord  op som man ikke vidste hvad betød og skrive den ned i "glosehætet" , og derefter spørger jeg mine søskende eller nogen af mine venner om de ville høre mig i de forskellige ord som jeg havde noteret ,på den måde kan du få et større ordforråd.

PRØV DET,DU VIL OPLEV RESULTATET EFTER FÅ MÅNEDER


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. november 2010 af klotte (Slettet)

Lån en ordbog og kik på dansk sprognævn og sproget.dk.

Når du læser så slå ord op !

Læs aviser - følge med i medierne -søg viden  -så kommer det af sig selv.


Brugbart svar (2)

Svar #6
07. november 2010 af Clause (Slettet)

Nu når Hanadi95 siger at hun begyndte at læse en masse romer etc.

Har I så nogle forslag til nogle gode bøger?? :) Gerne en der tager tid at læse, og en der er værd at læse..

Byd løs.. :) For jeg mangler noget godt at læse i.


Brugbart svar (2)

Svar #7
07. november 2010 af maria1901 (Slettet)

HMM JA (En verdens omsejlig under havet) de ville sikkert tage dig tid at læse den, og den er enda meget spændende

og (drengene fra sankt petri)


Brugbart svar (2)

Svar #8
07. november 2010 af maria1901 (Slettet)

d


Brugbart svar (2)

Svar #9
07. november 2010 af Clause (Slettet)

mange takker.. :)

Er det begge romaner?


Brugbart svar (2)

Svar #10
07. november 2010 af maria1901 (Slettet)

ja det er de, og hvis jeg komme ri tanke rom flere så skrive rjeg dem bare til dig


Brugbart svar (2)

Svar #11
07. november 2010 af maria1901 (Slettet)

når ja og Duften af vanilje, og faktisk synes jeg at hjælpen er i romaner derfor skriver jeg romana ned men der er også en bog der indholder flere noveller som hedder " Nat med naja"


Brugbart svar (2)

Svar #12
07. november 2010 af Clause (Slettet)

Mange tka skal du have :)


Brugbart svar (2)

Svar #13
07. november 2010 af Henriksorensen (Slettet)

Få dig nogle alsidige interesser.

At folk har et lille ordforråd og generelt har svært ved at formulere sig bunder ofte i, at de kun har meget få eller mindre dannede interesser. 

Grunden til, at rådet for at få et større ordforråd ofte går på at læse flere romaner, er, at det er en let måde at komme hurtigt i kontakt med mange begreber og fraser på. Det er nu engang sådan, at ønsker vi at udvide vores aktive ordforråd, er det vigtigt, at vi ikke kun ser ordene stavet men også ser dem bragt ind i deres rette kontekst, for det er derved, vi lærer at formulere os. Du skal ofte have set et ord i mange forskellige sammenhænge, før du selv kan benytte det - og især, før det virker naturligt for dig.

Alle dine interesser har deres egen jargon, deres eget fagsprog. Af samme grund er det klart, at hvis du kun interesserer dig for få forskelligheder, vil du kun få indprintet meget få begreber i din bevidsthed. Så det gælder faktisk mest af alt om at være nysgerrig, at tale med alle mulige om vidt og bredt, spørge ind til deres interesser og øvrige gøren og laden. Alt sammen udvider dit perspektiv og dermed dit ordforråd. 


Brugbart svar (2)

Svar #14
13. november 2010 af samfundsrevser (Slettet)

aviser (som politiken, information og berlingske) kan også være med til at udvide dit ordforråd.

jeg genkender problemet på sin vis. i 8 - 9 klasse begyndte jeg at interessere mig meget for politik og begyndte derfor at læse meget om emnet. Og hvis jeg ville forstå de tekster, var (og stadigvæk er) jeg nød til at slå fremmedordene op i min ordbog eller på wikipedia. på den måde udviklede jeg mit ordforråd. kan kun anbefale det, det bliver nemlig også meget sjovere at snakke med andre, når man kan udtrykke sig korrekt ;)


Brugbart svar (2)

Svar #15
13. november 2010 af Thecoolstuff (Slettet)

Du kan læse nogle stile på studieportalen, måske nogen på gymnasieniveau og slå de svære ord op. Det er også en god hjælp...


Svar #16
30. januar 2011 af xCJx (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen venner. I kan tro, at jeg har adlydt jer! Jeg arbejder stadig på at udvikle mit ordforråd. Det er efterhånden begyndt at gå op ad bakke - takket være jeres gode råd! :-)


Brugbart svar (2)

Svar #17
30. januar 2011 af klotte (Slettet)

Og så må du til at læse aviser: ikke ekstrabladet og BT - men politikken, berglinske og information- følg med i deres leder og debatsider.....

du kan roligt gå på biblioteket der er de gratis- og spørg også en bibliotekar om hjælp til forslag til romaner.....de ælsker at hjælpe : )

held og lykke


Svar #18
07. februar 2011 af xCJx (Slettet)

Tusinde tak! :))


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. december 2018 af malo0901 (Slettet)

Som nævnt i tidligere opslag, læs, læs, læs, og gerne svære tekster eller ældre tekster.

Du kan også med fordel bruge en synonymordbog. Så kan du når du skriver afleveringer og stile udskifte nogle af ordene, det anbefaler jeg stort. Jeg bruger selv synonymet.dk og tjekker ordene efter på ordnet.dk.


Skriv et svar til: Ordforråd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.