Dansk

Hjælp til dansk stil - forståelse af opgave

05. november 2010 af cinderella94 (Slettet)

Jeg har vedhæftet en stil, som jeg håber en eller anden hjælpsom sjæl vil læse igennem. Jeg har fået til opgave at skrive et resumé af en bog, og derefter redegøre for/diskutere hvorfor jeg har valgt at skrive de ting jeg har, og hvorfor jeg har valgt at undlade nogle ting. Jeg har dog lidt svært ved at finde ud af om det er det rigtige jeg har med, og om der skal noget mere analyse af stilen ind?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Desværre er der ikke vedhæftet noget, hverken i denne eller den anden tråd.


Svar #2
06. november 2010 af cinderella94 (Slettet)

Fodboldenglen

1945 var året hvor besættelsen af Danmark sluttede. Danmark var i forhold til andre europæiske lande sluppet nogenlunde helskindet gennem krigen, men havde dog stadig økonomiske vanskelig-heder. Frem til starten af 60'erne gik det nogenlunde med Danmark, men det var først op gennem 60'erne det økonomiske opsving for alvor blev sat i gang. Det var her man for alvor begyndte at lig-ge fortiden med krig bag sig, og i stedet troede på en lysere fremtid. I 60'erne blev produktionen øget, hvilket betød flere arbejdspladser og dermed flere kvinder i arbejde. Det var ikke længere u-normalt, at kvinden arbejdede, og med to indtægter i en familie, blev danskerne nu også rigere. I takt med at kvinderne kom i arbejde, kom de til at stå mere på egne ben, og i 70'erne startede en kønsrollekamp. Kvinderne krævede ligestilling, og var nu langt stærkere og mere selvbevidste.

Overordnet var det sådan Danmark så ud fra 1945 til 1980. Det har stor betydning i romanen fod-boldenglen, som er skrevet af forfatteren Hans-Jørgen Nielsen, og udgivet i 1979. I starten af bogen gennemlever hovedpersonen Frands en personlig krise. Hans barndomsven Franke som er en tid-ligere berømt forboldspiller har dræbt hans kone og barn, for bagefter at begå selvmord. Ikke nok med frustrationen over hans vens død, er han omkring samme tid også blevet skilt fra hans kone Katrin. Efterfølgende prøver Frands at begå selvmord, da det ikke lykkedes flytter han i noget tid ind hos hans forældre, hvorefter han flytter i et kollektiv.

Handlingen starter noget tid efter Frands' selvmordsforsøg. Her er han lige flyttet ud i kollektivet, som han har fået anbefalet af sin kollega. I stedet for at skrive en oversættelse, han skal have lavet færdig, begynder han at skrive dagbog til hans søn. Det er denne dagbog der kører fra starten af bogen til dens slutning. Det kan til tider virke rodet og uoverskueligt, især i starten hvor Frands stadig er inde i en stor personlig krise.

I dagbogen fortæller han om sin barndom på Amager, hvor han bor i et boligkompleks med en helt masse andre børn. Her spiller de fodbold i gården dagen lang, men i takt med de bliver ældre bliver ungdomsklubben mødestedet. Hele vejen op gennem barndommen er hans bedste ven Franke. Franke og ham er uadskillelige, og kalder sig sammen ''FF''. Men selvom de er hinandens bedste-

venner har de også en gruppe drenge de ''hænger ud'' med. I denne gruppe har Franke og Frands en forholdsvis beskyttet plads, dog er Franke lidt længere fremme i rangordnen end Frands. Dette skyldes Frankes fodboldtalent og hans attitude. I takt med at drengene bliver ældre, bliver de også mere og mere forskellige. Franke går stadig rigtig meget op i fodbolden, han har nemlig altid vidst at det var det han ville med sit liv, mens det for Frands ser anderledes ud. Det ender med at de to drenge mister kontakten, og Franke flytter derefter til udlandet for at spille fodbold og bliver gift med en smuk kvinde ved navn Rita, som også boede i boligkomplekset.

Efter Franke er flyttet til udlandet møder Frands Katrin. I deres nyforelskelse flytter de sammen, og i lang tid har de det da også godt nok. Men efterhånden som Katrin går ind i kvindebevægelsen, opstår der flere og flere skænderier. Katrin kan ikke længere fordrage hvad hun i sin tid forelskede sig i, og som der står et sted i bogen, begynder Katrin at folde sig ud, mens Frands skrumper. Dette gælder også i soveværelset, Katrin vil ikke længere have at Frands er den dominerende, som han har videreført fra hans ungdomsår, hun vil have ham til at være blød og kærlig. Forholdet bliver dog stadig ved med at køre, og Katrin bliver gravid med deres fælles barn Alexander. I starten er de begge lykkelige over nu, at skulle være forældre, men da Alexander bliver født, begynder det straks at gå ned ad bakke. Alexander har fra begyndelsen et stærkt bånd med Katrin, mens Frands føler sig udenfor. Alexander vil hellere være ved sin mor, og med tiden trækker Frands sig bare væk. Han magter ikke at kæmpe for tid sammen med hverken Alexander eller Katrin. I stedet for begynder han at søge efter andre kvinder, ikke fordi han forelsker sig i dem, eller vil mere end bare at have sex med dem, men bare for at føle sig ønsket.

Da forholdet med Katrin langt om længe glider helt ud, begynder Frands at snakke med Franke igen. De går på barer sammen, og snakker sammen som i gamle dage. Frankes forhold til hans kone Rita er heller ikke helt godt, og da han en dag tager Frands i at være sammen med Rita, går det hele galt. Det er nemlig herefter at Franke slår Rita og deres fælles barn ihjel, for bagefter at begå selvmord. Dette er først noget man finder ud af i slutningen af bogen, hvor Franke er ved at få styr på hans tanker igennem dagbogen.

Frands' dagbogs skriverrig ender med, at han stille og roligt får styr på hans liv igen. Han vil i slutningen af bogen til at starte på sin oversættelse, og han ser lyst på fremtiden.

Det første jeg har valgt at inddrage som en del af mit resumé, er hvordan Danmark så ud fra 1945 til 1980. Dette har jeg gjort, fordi jeg mener det har en stor betydning, for forståelsen af romanen. F.eks. præger det økonomiske opsving Frands' barndom. De flytter da han er 5 år ind i en nyere lejlighed, og med tiden får han flere og flere ting foræret af hans forældre, hvilket ikke ville være sket, hvis ikke økonomien i Danmark var blevet bedre. Ikke bare når man hører om hans barndom kræver det at vide noget om samtiden, men også når man senere i romanen hører om Katrins og hans forhold. Den største grund til, at deres forhold blev ringere, var nemlig at Katrin meldte sig ind i kvindebevægelsen. Så for at forstå resten af resuméet hvor jeg fortæller om hvad der egentlig sker i bogen, er det en god idé også at vide lidt om hvilken tid bogen er skrevet i.

Det var først da jeg skulle til at fortælle om hans liv, det blev svært at vælge hvad der skulle med. F.eks. har jeg i resuméet ikke fortalt at Rita (Frankes kone) var en af de ældre og lækre piger i gården, som alle drengene drømte om at være sammen med. Det har jeg ikke gjort, fordi jeg ikke mener det er vigtigt for forståelsen af bogen. Jeg har i stedet for nævnt, at hun var en smuk kvinde, hvilket jo på sin vis er det der ønskes forklaret. En ting jeg mere har undladt at fortælle om, var Frands' første gang, som var med en pige, der hed tykke Else. Frands ville sådanset bare have det overstået, for bagefter at kalde hende en luder foran vennerne. Den episode afspejler igen hvordan Frands fra helt ung havde et fordrejet billede på sex og kvinden. Grunden til, at jeg ikke har nævnt det i resuméet er, at jeg allerede fra begyndelsen af resuméet nævner, at kvindebevægelsen vil have ligestilling, og derfor ved man jo hvordan de så på kvinden dengang.

Da han i bogen fortæller om hans barndom, spiller fodbolden en stor rolle. Det har jeg valgt at springe let hen over, da jeg ikke mener det er så vigtigt. For mig at se er fodbold heller ikke vigtig for Frands, men nærmere vigtigt for Frankes og hans venskab. I bogen fortæller han også mest om fodbold i forbindelse med Franke, og jeg har derfor valgt at fortælle om deres venskab i stedet for. Fodbolden var det der gjorde deres venskab specielt, men også det der var skyld i at de som unge ikke længere snakkede sammen.

I resuméet nævner jeg heller ikke navnet Majken. Nok mest af alt, fordi det ville fylde for meget, og fordi det ville blive endnu sværere at forstå. I et resumé er der ikke plads til, at forklare alt ting grundigt, og derfor heller ikke deres forhold, som skiller sig en del ud fra hans forhold til andre kvinder gennem livet. Derfor ville det ikke gøre nogen forskel om hun blev nævnt eller ej. Det der er med Majken er nemlig, at hun tager Frands som den han er. I starten af deres forhold tænker Frands meget på sex. Han er bange for, at han ikke kan præstere, efter hans oplevelser i fortiden. Han føler sig ikke som en rigtig mand, men Majken accepterer ham som han er, og for hende handler det hele ikke kun om sex. Jeg tror ubevidst at Majken var et af redskaberne Frands havde brug for, for at kunne komme videre. Selvom jeg tror det, synes jeg stadig ikke det var nødvendigt i et resumé af bogen, som sagt fordi man alligevel ikke ville kunne få det nødvendige med.

I mit resumé af bogen vælger jeg allerede fra starten af, at fortælle grunden til Rita og Frands' død. Hvilket jeg gør fordi jeg ellers synes det ville være svært at forstå. Jeg har også gjort det, at jeg forklarer i resuméet hvordan bogen er bygget op, så en mulig læser ville have nemmere ved at forstå den. Jeg ville selv have haft mere ud af, at læse et resumé af bogen inden, da jeg det første kapitel var helt på bar bund. Grunden til den er så svær at forstå, er fordi den er skrevet med flashback. Flashbacket handler især om de mange barndomserindringer og tiden sammen med Katrin. Men ikke nok med, at man hører en masse om hans fortid, fortæller han også om hans liv nu og her. Det gør det svært,at vide hvornår man skal skrive hvad i resuméet, og om det i det hele taget er noget vigtigt. Jeg har i mit resumé prøvet at få bragt de vigtigste ting frem, samtidig med, at jeg har gjort meget ud af, at få læseren af mit resumé til at forstå kompositionen af bogen.


Skriv et svar til: Hjælp til dansk stil - forståelse af opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.