Matematik

Trigonometri - find siden BC.

07. november 2010 af ick (Slettet) - Niveau: C-niveau

 jeg skal finde siden på en retvinklet trekant, men jeg kan ikke finde ud af hvilken formel jeg skal bruge.

jeg kender den hosliggende katate, hypotenusen og ved så at der er én vinkel der er 90 grader..

hvis jeg bruger sinus er det bare somom det ikke kan passe:

sin(v) = modstående katete/hypotenusen
sin(90) = a/10

hvis jeg så siger:

10 x sin(90) står der bare 10 på min lommeregner, og det kan da ikke passe?

så a = 10 ???

håber der er en der kan hjælpe!

(x = gangetegn)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2010 af peter lind

Du blander begreberne sammen. Den modstående side til vinklen med 90º er hypotenusen ikke en katete. Jeg vil anbefale dig at lave en tegning af trekanten


Svar #2
07. november 2010 af ick (Slettet)

 ja, det ved jeg godt.. - det har jeg heller ikke skrevet? :)

og jeg har tegningen lige foran mig.

- kan bare ikke finde ud af den!


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2010 af peter lind

Hvis c er hypotenusen sin(A) = a/c


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Du skal gerne have mindst 3 oplysninger om trekanten: 

1) Den ene vinkel er 90 grader

2) siden er .....?

3) har du en vinkel eller en sidelængde mere?


Svar #5
07. november 2010 af ick (Slettet)

jeg kender den hosliggende katete, hypotenusen og ved at der er én vinkel der er 90 grader..

er det nok?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 ja, det er nok.

Så bruger du Pythagoras:

a2 + b2 = c2 Hvor c er hypotenusen  og a og b er katederne. Sæt den anden katede til "x", så får du:

(længden af den ene katede)2 + x2 = (længden af hypotenusen)2

Nu har du ikke skrevet længderne her, men jeg håber du forstår, ellers må du lige skrive de tal, du har.


Svar #7
07. november 2010 af ick (Slettet)

 okay, jeg tror måske jeg forstår, men her er længderne:

Altså forestil dig en retvinklet trekant hvor vinkel C er 90 grader. hypotenusen er 10 og den hosliggende katete er 6..


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 så får du:

62 + x2 = 102

36 + x2 = 100

x2 = 100 - 36

x2 = 64

x = 8

Den anden side er altså 8


Svar #9
07. november 2010 af ick (Slettet)

 tusind tak for hjælpen! :) nu forstår jeg det..


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Velbekomme - godt at du forstår det :-)


Svar #11
07. november 2010 af ick (Slettet)

 okay, jeg har lige et til spørgsmål som jeg også er kørt lidt fast i. opgaven lyder:

For mønter gælder følgende sammenhæng mellem vægten (m) målt i gram, diameteren d(målt i mm) og tykkelsen h (målt i mm):

m = k . d2 . h,

hvor k er et tal der afhænger af materialet.

Danske ti-krone-mønter vejer 7,0 gram, har diameteren 23,35 mm og tykkelsen 2,30 mm.

a) bestem tallet k for danske ti-krone-mønter.

Jeg startede med at sætte tallene ind i ligningen, altså:

7 = k . 23,352 . 2,30

så regnede jeg selvfølgelig potensen ud, så det blev:

7 = k . 545,2225 . 2,30

men hvad skal jeg så gøre nu? kan du hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. november 2010 af peter lind

Divider med 545,2225 . 2,30


Svar #13
07. november 2010 af ick (Slettet)

 hvad mener du? altså 545,2225 gange 2,30 divideret med 7 eller hvad? :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

Er du helt sikker på, at du har skrevet formlen rigtigt af? Jeg undrer mig lidt over den - sikker på, at der ikke står r2 ??? :-o

Nå, hvis du har, så gør du således: 

7 = k * 545,2225  * 2,30

7 = k *  1254

k = 7 : 1254

k = (regn selv ud..)


Svar #15
07. november 2010 af ick (Slettet)

 hvor får du bogstavet r fra?


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 jeg bruger slet ikke "r" i opgaven her. Men jeg ville have troet at den skulle bruges.

r betyder normalt "radius" og jeg ville have troet, at din formel skulle have indeholdt radius i stedet for diameter, men hvis du har skrevet opgaven rigtigt af, så er det sikkert fint nok :-)


Svar #17
07. november 2010 af ick (Slettet)

 aaah, okay. men jo, det har jeg.. har lige tjekket.

super, det var også sådan jeg ville gøre.. har dog et spørgsmål til det:

når du siger:

7 = k * 1254

k = 7 : 1254

...hvordan kan det så være at du bare må bytte rundt på de to ting? altså 7 og k?

altså når du flytter 7 over bliver det f.eks. ikke til - 7, som det normalt gør i ligninger?

forstår du hvad jeg mener?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Jeg forstår, hvad du mener. Det er nu kun fordi, jeg bytter rundt på højre og venstre side. Jeg kan bedst lide, når bogstavet står på venstre side, men du kunne lige så godt have skrevet:

7 = k * 1254

7 : 1254 = k


Svar #19
07. november 2010 af ick (Slettet)

 men når du så flytter 1254 over på den anden side, burde det så ikke blive minus?


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 nej, for det modsatte af "gange" er at dividere. 

det er kun, hvis der havde været "plus" imellem, at du skulle trække fra i stedet. 


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.