Matematik
Stokastisk Variabel
15. april 2005 af
Der Ackermann (Slettet)
En stokastisk variabel X er binomial fordelt med antalsparameter n=50 og sandsynlighedsparameter p=0,30
Jeg har bestemt "u" til 15 og "o" til 10,5.
Det oplyses så, at en stokastisk variabel Y er normalfordelt med samme spredning og middelværdi som x.
Bestem P("u"-2"o"
Håber der er nogen der kan hjælpe...
Go' weekend til folket!
Jeg har bestemt "u" til 15 og "o" til 10,5.
Det oplyses så, at en stokastisk variabel Y er normalfordelt med samme spredning og middelværdi som x.
Bestem P("u"-2"o"
Håber der er nogen der kan hjælpe...
Go' weekend til folket!
Svar #1
15. april 2005 af 404error (Slettet)
Jeg går ud fra, u og o her betegner middelværdi, henholdsvis spredning af X. Lad os kalde dem µ og s i stedet. Det er korrekt, at µ = 15, men s = sqrt(10.5); husk at spredningen er defineret som kvadratroden af variansen!
For udregning af sandsynligheden
(*) P(|Y - µ|
med Y ~ N(µ,s^2), brug at for en stokastisk variabel Z er
(**) P( |Z|
og hvis X er normalfordelt, kan du endvidere ændre "
Y <= µ+2*s <=> (Y-µ)/s
og tilsvarende
Y <= µ-2*s <=> (Y-µ)/s
Dvs. at (*) kan omskrives til
P(|(Y-µ)/s|
Bemærk nu, at Z=(Y-µ)/s er en standardnormalfordelt stokastisk variabel, Z ~ N(0,1). Så kan du let finde den søgte sandsynlighed ved brug af (**) samt tabelopslag eller lommeregner.
For udregning af sandsynligheden
(*) P(|Y - µ|
med Y ~ N(µ,s^2), brug at for en stokastisk variabel Z er
(**) P( |Z|
og hvis X er normalfordelt, kan du endvidere ændre "
Y <= µ+2*s <=> (Y-µ)/s
og tilsvarende
Y <= µ-2*s <=> (Y-µ)/s
Dvs. at (*) kan omskrives til
P(|(Y-µ)/s|
Bemærk nu, at Z=(Y-µ)/s er en standardnormalfordelt stokastisk variabel, Z ~ N(0,1). Så kan du let finde den søgte sandsynlighed ved brug af (**) samt tabelopslag eller lommeregner.
Svar #2
15. april 2005 af Epsilon (Slettet)
I tilknytning til 404error's bemærkninger i #1 og med henblik på at bestemme sandsynligheden på en TI-83-grafregner, henvises der i øvrigt til #10,11 i denne tråd;
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=91052
Vi skal bestemme sandsynligheden
P(µ-2s =
hvor Y ~ N(µ,s^2). Eftersom vi har fordelingsresultatet;
Y ~ N(µ,s^2) <=> (Y-µ)/s ~ N(0,1) (2)
kan (1), på formen
P(-2 =
hvor Z = (Y-µ)/s, evalueres i N(0,1)-fordelingen (standard normalfordelingen).
Beregning af (1) udføres således;
'normalcdf(µ-2s,µ+2s,µ,s)'
med µ = 15 og s = sqrt(10.5), eller alternativt, med brug af standard normalfordelingen;
'normalcdf(-2,2)'
'normalcdf(-2,2,0,1)'
Bemærk, at man kun må undlade at angive middelværdi og spredning - jf. #10 i den anden tråd - når der er tale om en standard normalfordelt stokastisk variabel, hvilket Z netop er (jf. (2)).
//Singularity
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=91052
Vi skal bestemme sandsynligheden
P(µ-2s =
hvor Y ~ N(µ,s^2). Eftersom vi har fordelingsresultatet;
Y ~ N(µ,s^2) <=> (Y-µ)/s ~ N(0,1) (2)
kan (1), på formen
P(-2 =
hvor Z = (Y-µ)/s, evalueres i N(0,1)-fordelingen (standard normalfordelingen).
Beregning af (1) udføres således;
'normalcdf(µ-2s,µ+2s,µ,s)'
med µ = 15 og s = sqrt(10.5), eller alternativt, med brug af standard normalfordelingen;
'normalcdf(-2,2)'
'normalcdf(-2,2,0,1)'
Bemærk, at man kun må undlade at angive middelværdi og spredning - jf. #10 i den anden tråd - når der er tale om en standard normalfordelt stokastisk variabel, hvilket Z netop er (jf. (2)).
//Singularity
Skriv et svar til: Stokastisk Variabel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
