Matematik

diffrentialkvotient

09. november 2010 af Nennaz (Slettet)

1. Bestem ligning for tangenten til grafen for f(x) = x1/2 = √x i punktet (9,f(9)).

2. Linjen med ligningen 4y=4x+a er tangenten til grafen for f(x) = √x bestem a.

3. find ligningen for den tangent til grafen for funktionen f(x)= x2 , der er vinkelret på linjen med ligningen x+6y=18

er der nogen der kan hjælpe mig med at komme i gang. tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af Duffy

1. Brug tangent-ligningen


Svar #2
09. november 2010 af Nennaz (Slettet)

Hehe ja okay så langt er jeg kommet , men hvordan bruger jeg den i den her sammenhæng?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

 sidder med samme opgave nogen der kan hjælpe hurtigt ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2010 af Krabasken (Slettet)

1.) y = f ' (x) * (x-9) + f(9)

2.) f ' (x) = 4 ..... x = ? ..... indsæt (?,4) i liniens ligning og find a

3.) Linien: y = (-1/6)x + 18/3 ..... Hældningen er altså -1/6

Produktet af de to liniers hældn.koeff. skal være -1 (ortogonale)

Altså er tangentens hældning 6

f '(x) = 6 ..... x = ?

tangenten i punktet (?,6) hedder y = 6(x-?) + 6


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

 f ´(x)=6.... forstår ik hvad punktumerne skal til for sorry?


Svar #6
09. november 2010 af Nennaz (Slettet)

haha siyaar du er helt færdig  xD


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Punkterne er kun for at spare plads. De svarer såmænd bare til "Ny Linie"


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

der hvor du har skrevet ...(x-?) er det så x0 du snakker om man skal sætte ind så den hedder y=6(x-x0)+6. hvis dette ikke er korrekt kan du så hjælpe med hvordan x0 skal findes 

tak på forhånd Krabasken 


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Det er helt rigtigt ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

 Takker:D

jamen hvad bruges f(x)=x2    så til ?  


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

 ?:)


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Citat fra mit svar # 4 :

"f '(x) = 6 ..... x = ?

tangenten i punktet (?,6) hedder y = 6(x-?) + 6"

Nu har du jo hældningen (6) til den nye tangent, så skal du bare finde ud af hvor den "passer" til grafen f (x) = x2..

Det er derfor du skal sætte f ' = 6, derved finder du punket (x0,y0), hvor den er tangent

Så har du hældning og punkt, og så er resten ligesom resten af 1.)


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

 dvs jeg sætter 6 ind på X plads så den hedder f(6)= 6^2 = 36 er dette igen li x0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Nej, du skulle finde ud af, hvor grafen for f(x) = x2 har hældningen 6, da dette skal være tangentens hældning.

En tangent med hældningen 6 passer jo kun til grafen f(x) = x2, netop der hvor grafens hældning osse er 6.

Og det sted finder du ved at sætte f ' (= 2x) =6, da f ' jo lige nøjagtig er hældningen for grafen f(x) = x2


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

 Undskyld det er lidt men facit er bare  y = 6(x-x0) + 6 ? hvis ikke så skriv resultatet eller bar drop det helt tak for hjælpen ellers


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Vi ved fra # 13, at den nye tangent skal have hædningen 6 for at stå vinkelret på den givne linie.

Så siger vi y =x^2, altså er y' = 2x, som også skal være 6 for at flugte med tangenten med hældning 6.

y' = 2x = 6 giver xo = 3.

y = x^2 giver yo = 3^2 = 9

"Strejfpunktet" er altså (3,9)

Tangentligningen bliver da y = 6 * (x - 3) + 9, som pyntes til y = 6x -9


 


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Vi ved fra # 13, at den nye tangent skal have hædningen 6 for at stå vinkelret på den givne linie.

Så siger vi y =x^2, altså er y' = 2x, som også skal være 6 for at flugte med tangenten med hældning 6.

y' = 2x = 6 giver xo = 3.

y = x^2 giver yo = 3^2 = 9

"Strejfpunktet" er altså (3,9)

Tangentligningen bliver da y = 6 * (x - 3) + 9, som pyntes til y = 6x -9


 


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. november 2010 af Walsh (Slettet)

 tusind tak krabasken har forstået det nu:D


Skriv et svar til: diffrentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.