Matematik

Finde egenværdier!!

11. november 2010 af Boarh (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Givet matricen

      1    a2-1    0

A= 1      -1       0

      0       0       1

Angiv for ethvert a samtlige (forskellige) egenværdier for A


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Egenværdierne for en kvadratisk matrix A er rødderne i ligningen

det(A - λE) = 0 ,

hvor E er den kvadratiske enhedsmatix.

For denne matrix A ses det let, at der gælder

det(A - λE) = (1-λ)((1-λ)(-1-λ) -(a2-1)) = (1-λ)(λ2 -1 -a2 +1) = (1-λ)(λ2 -a2) = (1-λ)(λ+a)(λ-a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2010 af peter lind

Du skal løse ligningen det( A-λI) = 0, hvor I er enhedsmatricen


Svar #3
11. november 2010 af Boarh (Slettet)

 Det ved jeg godt...:) men er i tvivl om, om dette er godt nok, idet de videre spørger:

Anfør den geometriske og algebraiske multiplicitet for hver af de fundne egenværdier..


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den algebraiske multiplicitet af en egenværdi λ er multipliciteten af λ som rod i polynomiet det(AE) , hvilken direkte kan aflæses for forskellige værdier af a.

Den geometriske multiplicitet er dimensionen af underrummet ker(AE)


Svar #5
11. november 2010 af Boarh (Slettet)

JA ja..! Der er ingen der kan se problemet i at egenværdierne bliver 1, -a og a?

HVordan skal jeg spørge...: ER DET FINT NOK at skrive at:  am(1)=am(a)=am(-a) =1? hvad hvis a = 1? så er der am(1)=2 og  og am(-1)=1. eller skal jeg gå ud fra at a ≠ 1 og -1?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo netop det, opgaven går ud på, at angive multipliciteterne for de forskellige værdier af a.


Svar #7
11. november 2010 af Boarh (Slettet)

 Jeg tror vi taler forbi hinanden.. Jeg kan i hvert fald ikke se at du har svaret på mit spørgsmål. Men tak for at du forsøgte at hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg mente, at du ikke kan antage noget bestemt om a. Du skal netop undersøge multipliciteterne for forskellige værdier af a. Det er jo netop interessant, hvis a antager en af værdierne 1 eller -1 .

Hvis a hverken er 1 eller -1, er der tre forskellige egenværdier, hver med multiplicitet 1.


Svar #9
11. november 2010 af Boarh (Slettet)

Tusind tak! Nu gik det hele pludselig op for mig!! :)


Skriv et svar til: Finde egenværdier!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.