Matematik

centrum og radius

11. november 2010 af rikkehør (Slettet) - Niveau: A-niveau

a) Bestem centrum og radius for cirklen med ligningen x^2-12x+y^2+16y-21 = 0.

please hjælp :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2010 af Yow! (Slettet)

du skal på en eller anden måde få den lavet om til:

(x-xo)^2 + (y-yo)^2 = r^2
 


Svar #2
11. november 2010 af rikkehør (Slettet)

har du en ide til hvordan? har nemlig tænkt på den ligning, men har svært ved at se hvordan jeg skal komme frem til den.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Se på leddene med x og y hver for sig.

Hvad skal du lægge til x2 -12x for at få det på formen (x - x0)2 ? Og tilsvarende med y2 + 16y . De manglende led lægges så til på hver side, så ligningen bevares.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2010 af saigon (Slettet)

#3:

Hvad ligger du til på begge sider? Jeg kan ikke rigtig få mit resultat til at passe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Se på leddene x2 -12x . Kbadratet på en toleddet størrelse har formen (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 . Vi har to af de tre led i x2 -12x . Så det er klart, at a = x. Så skal der gælde, at 2ab = -12x , dvs 2bx = -12x, dvs , 2b = -12, eller b = -6 . Vi skal altså lægge 62 = 36 til for at få det på formen (x -6)2 :

x2 -12x + 36 = (x-6)2 .

Tilsvarende med y2 +16y . Her indeholder 16y faktoren 2·y fra y, så vi mangler 82 = 64 :

y2 + 16y + 64 = (y+8)2


Skriv et svar til: centrum og radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.