Matematik

Færdighedsregning - Hjælp

17. november 2010 af lillewonder (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hey der genier !

Jeg sidder her med en færdighedsregning og har altså nogle irriterende problemer med nogle af de forskellige opgaver der findes i denne færdighedsopgave.

En af dem er metoden "Reducering"

De 2 regnestykker hedder:

7v - (2u + 5v) = _____

(5u + v) (2u - 3) = _____

Jeg forstår altså ikke metoden med de her parenteser, nogle der kan hjælpe mig her?

Så har jeg 2 andre områder jeg heller ikke helt forstå. Der er f.eks. den her opgave der sier

5x

__ = 1.5 (Det altså en ligning det her, og der er åbenbart en brøker med 5x på tællerens plads, og 3 på nævnerens

3

Til sidst er der 2 stykker som jeg bare ikke forstå.

Opgaven har bare 4 regnestykker, hvor 2 af dem ikke giver mening i mit hoved.

De står sådan her:

26 + (-6) - (-3) = ____ ?

6. (-15) + 4. (-15) = ___ ?

Jeg ved det er meget at spørge om, men jeg har virkelig ingen anelse.

Så i stedet for at taste noget af de ind på lommeregneren ville jeg høre om i kunne hjælpe mig, måske kunne i vise mig hvordan man kan løse dem ved hjælp af noget matematisk brug?

- Hilsen Lukas

AKA. ham der stinker til matematik (:
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er den samme opgave, som du har kørende her https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=922454 , hvor der vist nok blev givet lidt hjælp ind imellem fnidderet.

Det drejer sig om at hæve parenteser og gange flerleddede størrelser ud.


Svar #2
17. november 2010 af lillewonder (Slettet)

Jamen kan du specificere det lidt mere, og forklare det for mig lidt bedre.

For jeg fik ikke al verdens ud af det derinde ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man hæver en minusparentes ved at ændre fortegn på hvert led inde i parentesen.

Man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden.


Svar #4
17. november 2010 af lillewonder (Slettet)

Ked af det, men jeg har meget svært ved at forstå dette.

Kan du tage en af regnestykkerne og prøve at fremvise det bedst muligt, det ville være en stor hjælp?

- Lukas


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Har du ikke prøvet selv?

7v - (2u + 5v)  ..... hæv minusparentesen ved at ændre fortegn på hvert led i parentesen

= 7v -2u -5v  ..... reducer

= 2v - 2u


Svar #6
17. november 2010 af lillewonder (Slettet)

Okay på den måde ændre fortegn.

Ville den anden så hedde:

(5u +v) (2u - 3)

-5u -v 2u + 3

-3u -v +3

??

Altså hvad gør man med et enkelt stående "v" f.eks. ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, her skal de flerleddede størrelser ganges ud, som jeg forklarede i #3. Hvert led i den første parentes ganges med hvert led i den anden parentes.

(5u +v) (2u - 3) = 5u·2u -5u·3 + v·2u -v·3 = ...   der så reduceres


Svar #8
17. november 2010 af lillewonder (Slettet)

Altså

10u^2 ? + 15u + 2uv + 3v

Og så reducere eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke rigtigt. Du ændrer fortegn ved 2 led:

= 10u2 -15u +2uv -3v


Skriv et svar til: Færdighedsregning - Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.