Matematik

Partiel differentiation

19. november 2010 af Hami-D (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey jeg har lige en opgave jeg er gået i stå med.

Lad f(x,y) = a * 5^5 + b * x^3 * y^2, hvor a og b er konstanter.

a) Vis at x * df/dy + y *  df/dy = 5 * f(x,y)

a'eren har jeg lavet.

b) Find differentialet df af funktionen f i punktet (1,1).

Benyt differentialet til at angive en tilnærmet værdi til f(1.01, 1.01).


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

df = (∂f/∂x)dx + (∂f/∂y)dy

Ved beregningen af den tilnærmede værdi benyttes de partielle afledede i (1,1) sammen med tilvæksterne dx = 0,01 og dy = 0,01 .


Svar #2
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Tak for hjælpen. :) Så havde jeg tænkt rigtigt.


Svar #3
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Men når jeg skal sætte (1,1) ind i df/dx og df/dy, hvad gør jeg så med a og b?


Brugbart svar (2)

Svar #4
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis du ikke kender a og b, kommer de jo til at indgå i resultatet.


Svar #5
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Jaaaaaaaa okay :)


Svar #6
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Får du også df = 8abdx + 2bdy ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, ikke hvis funktionen er, som du har defineret den i #0 :

f(x,y) = a·55 + bx3y2

Her får jeg

∂f/∂x = 3bx2y2    og    ∂f/∂y = 2bx3y ,

så ∂f/∂x(1,1) = 3b og ∂f/∂y(1,1) = 2b og dermed

df = 3b·dx + 2b·dy

Men det er nok en trykfejl/sjuskefejl for f(x,y), der nok snarere skal se således ud:

f(x,y) = ax5 + bx3y2 .

Ligningen, som denne funktion opfylder, er i øvrigt

x∂f/∂x + y∂f/∂y = 5f , ikke det, du skrev.

For denne funktion har vi

∂f/∂x = 5ax4 + 3bx2y2 , og ∂f/∂y = 2bx3y

∂f/∂x(1,1) = 5a + 3b    og ∂f/∂y(1,1) = 2b , med

df = (5a+3b)dx + 2bdy


Svar #8
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Haha der skulle have stået f(x,y) = a * x^5 + bx^3 * y^2 og ikke 5^5. :)

Det må du undskylde.


Svar #9
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Men har stadig ikke a og b. :) er det muligt at regne ud uden?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja da, du får så et udtryk, hvori indgår a og b.


Svar #11
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

5a+3b*0,01 + 2b * 0,01?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der skal altså bruges nogle parenteser. Og du skal jo benytte, at

f(x+dx,y+dy) = f(x,y) + df


Svar #13
19. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Hvad er min ng f-værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Benyt f(1,1) = a+b


Svar #15
20. november 2010 af Hami-D (Slettet)

så svaret er 5,005? :D


Brugbart svar (1)

Svar #16
20. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej da, svaret er

f(1,01 ; 1,01) = f(1,1) + df = (a+b) + (5a+3b)·0,01 + 2b·0,01 = (a+b) + 5(a+b)·0,01 = 1,05·(a+b)


Svar #17
20. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Tror jeg forstår nu. Kan du også prøve at forklare med ord hvad du gør? :) Sådan så jeg kan det perfekt til næste gang? :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Du kan vel se tilbage i tråden og se, hvad der foregår? Vi beregnede differentialet af funktionen og benyttede det til at beregne en tilnærmet værdi for funktionen i et nabopunkt.


Svar #19
20. november 2010 af Hami-D (Slettet)

"Benyt f(1,1) = a+b"

f.eks. det her? Hvordan fandt du ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ved indsættelse i forskriften for f(x,y) = ax5 + bx3y2 fås f(1,1) = a+b .


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.