Kemi

Syre/base

22. november 2010 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave, hvor en der til en opløsning af 50 mL 0,100 M NaOH tilsættes noget ester, der basisk spaltes af NaOH. Efter reaktionen er der overskud af NaOH.

Hertil tilsættes 0,100 M HCl for at titrere overskudet af NaOH. Forbruget af HCl er 11,5 mL.

Spørgsmål: Kan man sige, at fordi der er tale om en hhv. stærk syre og svag base og fordi koncentrationen af disse er den samme, at overskuddet af NaOH var 11,5 mL, da det er den mængde syre der tilsættes.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2010 af mathon

der er tale om stærk base og stærk syre

               titrering
                                         n   =      ns

                                        Vbover·c = Vs·c
hvoraf

                                         Vbover = Vs = 11,5 mL

hvorfor
                  overskuddet af NaOH var 11,5 mL


Svar #2
22. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Dine beregninger gælder altså kun for reaktioner mellem stærke syrer og baser?

Det samme gælder vel ikke, hvis koncentrationer af reakterne ikke er den samme, eller hvad?

Kan man kalde reaktionen fuldstændig?


Svar #3
22. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Og hvorfor starter du med at konkludere, at stofmængderne er lig med hinanden, da det kun er oplyst, at koncentrationerne er lig med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2010 af mathon

     fordi
                   stofmængdeforholdet
                                                                     NaOH : HCl = 1 : 1


Svar #5
22. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Ok, det har jeg nemlig også brugt. Tusind tak


Skriv et svar til: Syre/base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.