Matematik

Linjer i rummet

26. november 2010 af stranded (Slettet) - Niveau: B-niveau

Betragt linjen gennem punkterne A(3,-2,6) og B(6,4,1).

Ligger linjens skæringspunkt med xy-planen på linjestykket AB?

Ligger linjens skæringspunkt med xz-planen på linjestykket AB?

Hvordan finder jeg ud af det? På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2010 af peter lind

Linjens skæring med xy planen er karakteriseret ved at z = 0 og at på hver side af planen har z forskellig fortegn. Se om linjestykket mellem A og B opnår dette

punkter i xz planen er karakteriseret på samme måde.

Lidt mere besværligt. Find parameterfremstillingen for linjen og find deraf linjens skæringer med planen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Punkter på liniestykket AB ligger mellem punkterne A og B. Alle disse punkter på liniestykket AB har derfor x-koordinater, der opfylder 3 ≤ x ≤ 6 , y-koordinater, der opfylder -2 ≤ y ≤ 4, og z-koordinater, der opfylder 1 ≤ z ≤ 6 .

Liniens skæringspunkt med xy-planen har z = 0, hvilket ligger uden for det af liniestykket AB projicerede interval [1 ; 6] på z-aksen. Dette ligger derfor ikke på liniestykket AB.

Liniens skæringspunkt med xz-planen har y = 0, og dette falder i y-intervallet [-2 ; 4] for liniestykket AB. Dette skæringspunkt ligger derfor på liniestykket AB.


Svar #3
26. november 2010 af stranded (Slettet)

 Mange tak for hjælpen! Rigtig god forklaring.


Skriv et svar til: Linjer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.