Matematik

Grænseværdi

30. november 2010 af Chrestian (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen. Jeg har problemer med at forstå følgende spørgsmål:

E. Ud for x-koordinaten x = 30 er der på skinnelegemet opstået et brud. Dette brud svarer matematisk til, at funktionen ikke er defineret for x = 30. Har funktionen i dette punkt en grænseværdi? Hvis grænseværdien eksisterer, hvad er da denne grænseværdi? Er funktionen i dette punkt kontinuær? Er funktionen i dette punkt differentiabel?

Altså umiddelbart ville jeg på stå at der er en grænseværdi. Hvis ja hvordan finder jeg så denne? Ligeledes er funktionen vel heller ikke kontinuer når der er et brud og dermed ikke differentiabel i det punkt? 

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2010 af NejTilSvampe

hvilken funktion?


Svar #2
30. november 2010 af Chrestian (Slettet)

 Er det ikke lidt urelevant?

f(x) = 0,002*x^3-0,09*x^2+x


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Din funktion repræsenterer åbenbart skinnelegemet på en eller anden måde. Hvis der er tale om et brud ved x = 30, er funktionen ikke længere sammenhængende der. Den er derfor ikke længere kontinuert for x = 30, og dermed er den heller ikke differentiabel for x = 30. Hvis bruddet kun består i, at funktionsværdien f(30) er ændret, har funktionen stadig en grænseværdi for x→30 , nemlig den gamle funktionsværdi.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2010 af NejTilSvampe

 #2 - det er ikke irelevant hvis det er fremgangsmåden til at finde grænseværdien du ledte efter, det afhænger af funktionstypen.


Svar #5
01. december 2010 af Chrestian (Slettet)

Men så tænker jeg hvis grænseværdien gående fra både højre og venstre er den samme, er funktionen så ikke per definition differentiabel i dette punkt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Sekantens hældning vil gå mod +uendelig fra den ene side og mod -uendelig fra den anden side, når x går mod brudpunktet. Den er hverken kontinuert eller differentiabel i dette brudpunkt. Det er funktionens faktiske værdier, der indgår i differenskvotienten, og den ene værdi, der holdes fast, er funktionsværdien i brudpunktet.


Skriv et svar til: Grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.