Matematik

ARGH, den dumme differentialligning!

02. december 2010 af MTP92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej!

Som overskriften antyder, sidder jeg med en meget drilsk differentialligning.

Opgaven lyder: 

En funktion f er løsning til differentialligningen

                                                                                  dy/dx = (1/x) * y + 1

og grafen for f går gennem punktet P(1,4). Bestem en forskrift for f.

Jeg ved, at diff.ligningen er på formen

y' + g(x) * y = h(x) og at løsningen dermed er af typen y = e-G(x)  * ∫eG(x) * h(x) dx

Men hvad skal jeg vælge som t, når jeg skal substituere ? .. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2010 af PeterValberg

 lineære differential funktioner (af 1. orden) af typen y' + a(x)·y = b(x) har den fuldstændige løsning:

y(x) = e-A(x)·∫b(x)·eA(x) dx +c·e-A(x)

hvor A(x) er stamfunktion af a(x)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvorfor substituere? Du har

g(x) = -1/x og h(x) = 1 .


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. december 2010 af PeterValberg

 du må da bruge CAS, håber jeg :-)

desolve(y'=1/x·y+1,x,y)     fører til:   y = x·ln(x) +c·x

indsæt punktets koordinater og bestem c

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
02. december 2010 af MTP92 (Slettet)

 Ja:

g(x) = -1/x,  dvs. G(x) = -ln(x) og h(x) = 1

Dvs.

y = eln(x) * ∫ e-ln(x) * 1

Der er jo ikke nogen regel for, at man må gange to funktioner sammen i et integrale, så er man jo nødt til at substituere.


Svar #5
02. december 2010 af MTP92 (Slettet)

Jeg har fundet ud af det nu, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: ARGH, den dumme differentialligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.