Matematik

differentialligning

05. december 2010 af kristina-stine (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal her angive den løsning til differentialligningen, hvis graf går gennem (x0,y0), når
y’=1/3y-9 og (x0,y0) = (0,4)

har mange opgaver med dette spørgsmål i min aflevering til i morgen, er der nogen der kan hjælpe3 mig med at vise hvordan jeg skal gøre, så jeg kan få lavet dem alle?:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. december 2010 af PeterValberg

 den viste differentialligning y' = 1/3·y - 9 kan "omvendes" til  y' = -9 + 1/3·y

dermed ses, at den er af typen y = b - ay

i dette tilfælde er b = -9 og a = -1/3

Den partikulære løsning kan bestemmes som:

y = b/a + ce-ax

indsættes de kendte værdier, får vi:

y = -9/(-1/3) + ce-(-1/3)x = 27 + ce1/3x

Indsæt nu det kendte punkt og bestem c, dermed har du den partikulære løsning gennem punktet (0,4)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
05. december 2010 af kristina-stine (Slettet)

tusind tak:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. december 2010 af peter lind

Der er flere måder. Du kan bruge et CAS værktøj hvis det ellers er tilladt. Der findes færdig formel. Hvis y'(x) + a(x)y = b(x) er differentialligningen og A(x) er en stamfunktion til a(x) er løsningen y = e-A(x)∫b(x)eA(x)dx + ce-A(x)

Det sidste led plejer man at tage med selvom det egentlig også er indeholdt i integrationen.

En tredje måde er at bruge separation af variable med lidt gæt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. december 2010 af PeterValberg

 de partikulære løsning gennem (0,4) se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:differentialligning.jpg

Svar #5
05. december 2010 af kristina-stine (Slettet)

cas er vidst desværre ikke tilladt i dette eksempel:)


Svar #6
05. december 2010 af kristina-stine (Slettet)

kan det passe det giver x = -27 og y = -7,11712 ???:i


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.