Matematik

Induktionsantagelse / induktionsbevis

11. december 2010 af a n n a (Slettet) - Niveau: A-niveau

(:

Jeg skal i min srp bevise vha. induktionsmetoden at summen af alle tal fra 1-n kan skrives som:

(kan ikke lige lave det der tegn her så skriver lige noget med ord):

Summen af alle tal fra 1-n = (n^(2)+n)/2

Jeg starter med at bevise at det gælder for n =1

Summen af 1 = (1^(2)+1) / 2 = 2/2 = 1

Sandt.


Hvordan gør jeg så når jeg skal bevise at det gælder for n+1 

Altså hvordan skal det formelt stå og hvordan gør man nærmere?

Har godt set der er mange andre der har skrevet om det herinde, men jeg kunne ikke lige finde ud af hvordan jeg skulle gøre i mit tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2010 af Anders521

Hej Anna,

det er godt at du starter med n=1. Du spørger om hvordan du skal bevise at dit udsagn (  dvs. summen af alle naturlig tal kan skrives som (n^(2)+n)/2  ) gælder for n+1. Okay, ifølge metoden skal du lave en antagelse, hvad er den?


Svar #2
11. december 2010 af a n n a (Slettet)

Hmm.. Det må være at det er sandt for n=1 . Altså at påstanden gælder for n, P(n). Nu skal jeg vise P(n+1) - hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2010 af Anders521

Ja det er korrekt. Som du ved kan man skrive udsagnet som

1+2+ ... + n = (n^(2)+n)/2

som vi nu antager er sandt for n naturlige tal. Nu vil du bevise at udsagnet gælder for n+1. Okay, hvis vi bruger notationen ovenfor så får vi:

1+2+ ... +n +(n+1) =  ?

hmm.. hvad tror du skal stå højresiden af lighedstegnet?


Svar #4
11. december 2010 af a n n a (Slettet)

= ((n+1)^(2))+n+1/2

?


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. december 2010 af Anders521

Hej igen,

det er desværre forkert. Det er her du skal bruge din antagelse. På højresiden af lighedstegnet skal du skrive udtrykket

(n^(2)+n)/2 + (n+1)

men ved du hvorfor? Er der noget, der ser bekendt ud i det udtryk jeg har skrevet?


Svar #6
11. december 2010 af a n n a (Slettet)

Men så siger vi jo et eller andet sted bare:

sum af tal = udsagn

sum af tal + 1 = udsagn + 1


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. december 2010 af Anders521

Hej Anna,

det er forkert fordi det ikke giver mening. Sagen er at du skal udlede et udtryk summen for n+1 naturlige tal . Du ved at summen for n naturlige tal er (n^(2)+n)/2, men hvad så med n+1? Årsagen til at jeg skrev

(n^(2)+n)/2 + (n+1)

i svar#5 er netop fordi jeg bruger din antagelse, se det første led. Jeg må desværre løbe, men jeg siger dig, hvis du kan finde udtrykket for summen for n+1 naturlige tal, så er du næsten færdigt med dit bevis. Held og lykke, jeg er sikker på du kan bevise dit udsagn. 


Skriv et svar til: Induktionsantagelse / induktionsbevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.