Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Indre og ydre til den logistiske differentialligning

14. december 2010 af Sommertøsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg er i gang med SRP om kræft og skal til at redegøre for eksistensdelen af den logistiske differentialligning.

Jeg skal altså til at differentiere

y(t)=(b/a)/1+ce^-bt

Jeg går ud fra at den skal differentieres som en sammensat funktion, men jeg kan ikke finde ud af hvilken en der er den indre og hvilken en der er den ydre funktion.

Håber nogle kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2010 af PeterValberg

 Vil det ikke være nemmere for dig, hvis du i stedet påviser, at den partikulære løsning til den logistisk differentialligning, er som ovenstående ligning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
14. december 2010 af Sommertøsen (Slettet)

Altså hvis du mener, at bevise at y(t) er den eneste løsning til y´(t), så har jeg allerede gjort det. Skal gøre begge dele.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2010 af mathon

          u = 1+ce-bt

          u ' = -bce-bt


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2010 af mathon

           y '(t) = ((b/a)·(1/u)) '


Svar #5
14. december 2010 af Sommertøsen (Slettet)

Mener du at jeg skal substituere?


Svar #6
14. december 2010 af Sommertøsen (Slettet)

Vil du måske prøve at uddybe, Mathon?

Hvis man differentierer b/a giver det ikke 0, når det nu er konstanter?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2010 af mathon

#4 fortsat

der differentieres med hensyn til t:
 

           y '(t) = ((b/a)·(1/u)) ' = (b/a) · (1/u) ' = (b/a) · (-1/u2) · u ' = (b/a) · (-1/(1+ce-bt)2) · (-bce-bt) =

                                                                                                               (b2/a)·(ce-bt)/(1+ce-bt)2

   


Svar #8
14. december 2010 af Sommertøsen (Slettet)

Nårh ja, det kan jeg da godt se. Men hvordan kommer u´ lige pludeslig ind her:

(b/a) · (-1/u2) · u '?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. december 2010 af mathon

     (f(g(x)) ' = f '(g(x) · g '(x)     kædereglen


Svar #10
14. december 2010 af Sommertøsen (Slettet)

nårh. Nu falder det hele på plads. 1000 tak!


Skriv et svar til: Indre og ydre til den logistiske differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.