Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Effektiv rente

02. januar 2011 af joffen (Slettet)

Nogen der kan knække den her???  Er meget i tvivl om selve fremgangsmåden :-S

En virksomhed køber en maskine til 2,8 mio. kr. med 800.000 kr. i udbetaling og resten over 8 år med en årlig ydelse på 12,5% af kontantprisen. Den effektive rente kommer tættest på...

11,5%
3,15%
5,15%
8,15%
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. januar 2011 af mathon

                                   G = (y/r)·(1-(1+r)-8)                              

                                    y = 2,8·106·0,125 = 0,35·106

                      solve(2EE6=(0,35EE6/x)*(1-(1+x)^-8),x) | x>0                             med x = r


Svar #2
02. januar 2011 af joffen (Slettet)

Følger der en brugsanvisning med? ;)


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. januar 2011 af mathon

du kender vel
               gældsannuitetsformlen

                                                                       Ao = G = y·(1-(1+r)-n)/r


Brugbart svar (2)

Svar #4
02. januar 2011 af miwa1 (Slettet)

Har du BA II Plus lommeregneren? Du kan med fordel bruge CF knappen :-)


Svar #5
03. januar 2011 af joffen (Slettet)

Jeg har TI 83 plus :-S Min teoribog om emnet er sågar så pædagogisk at gemmengå anvendelsen af oplysningerne i henhold til finanslommeregner, dig bare i alle andre situationer end denne :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
03. januar 2011 af mathon

                                 solve(2EE6=(0,35EE6/x)*(1-(1+x)^-8),x) | x>0                                         med x = r

                                 output: x = r = 0,08149 = 8,15%


Svar #7
03. januar 2011 af joffen (Slettet)

Jeg er ked af at jeg er lidt tungnem her mathon :) Er bestemt ikke noget matematisk geni :)

Menes udtrykket solve(2EE6=(0,35EE6/x)*(1-(1+x)^-8),x) | x>0 som en funktion, der skal kunne findes på lommeregneren, eller er det bare et matematisk udtryk (som jeg tydeligvis ikke forstår)??  :)


Brugbart svar (2)

Svar #8
03. januar 2011 af mathon

                   ...der skal kunne beregnes på lommeregneren...


Brugbart svar (2)

Svar #9
03. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at afgøre, hvilket af de fire løsningsforslag, der er tættest på det korrekte resultat. Derfor kan man med y = 350.000kr (se #1) beregne

G = (y/r)·(1-(1+r)-8)

for hver af de fire mulige rentesatser. Vi finder

    r                    G
0,1150  1.769.472,872
0,0315  2.441.419,848
0,0515  2.248.471,046
0,0815  1.999.924,725

Det ses, at det er rentesatsen på 8,15% , der er tættest på at svare til G = 2.000.000kr .

Opgaven kan altså sagtens løses uden kendskab til avancerede funktioner på diverse CAS værktøj.


Skriv et svar til: Effektiv rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.