Matematik

Mat: vektor-regning

28. april 2005 af Maria17 (Slettet)
Hej

Om vektorerne vektor-a og vektor-b er det givet, at
|vektor-a|=3
vektor-b=2*vektor-a - 3*vektor-â.

Bestem
1) vektor-a*vektor-b
2) vektor-a*vektor-^b
3) vektor-^b^2.


Jeg har løst 1).

men 2'eren kan jeg ikke rigtig finde ud af....!

Svar #1
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

og 3'eren ved jeg helr ik hvordan jeg skal løse...

Svar #2
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

jeg tror jeg har fundet ud af 3'eren nu...
Kan det passe den skal give 117?


Svar #3
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

er 2'eren lig 18..??

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2005 af Duffy

Gider du lige at skrive dine udregninger og resultatet til 1)
så kan jeg bedre hjælpe dig?



Duffy

Svar #5
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

til opg. 1? Den kunne jeg jo godt finde ud af....

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2005 af allan_sim

#5. Det kunne jo være, at din fremgangsmåde i nr. 1 kunne genbruges. Det er lidt lettere at hjælpe, hvis vi ved, hvordan du har tænkt.

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. april 2005 af Duffy

#5: Exactamente!

Tak, Allan!!

En gang til:

"Gider du lige at skrive dine udregninger og resultatet til 1)
så kan jeg bedre hjælpe dig?
"



Duffy


Svar #8
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

okay.. bare i orden..!

1)
a*b=a(2a-3â)=2a^2-3â*a=2|a|^2=2*3^2=18

Svar #9
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

hjalp det..?

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. april 2005 af Duffy

Jah!

2) = 27


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. april 2005 af allan_sim

Hvis b=2a-3â, så er b^=2â+3a.

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. april 2005 af allan_sim

#11. Og brug så samme fremgangsmåde som i nr. 1.... nr. 3 er rigtig.

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. april 2005 af Duffy

2)

a*^b = a*(2*a - 3*â)^ =

a*(2*â + 3*a) =

2*â*a + 3*a*a = 2*0 + 3 * 3a^2 =

3 * |a|^2 = 3*9 = 27


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. april 2005 af Duffy

3)

^b^2 = (2â+3a)^2 = (2â+3a) (2â+3a) =

4â^2 + 9a^2 = 4*9 + 9*9 = 117



Duffy

Svar #15
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

Kan I ikke forklare mig hvorfor

b=2a-3â, så er b^=2â+3a.

for det forstår jeg ik helt...

Brugbart svar (0)

Svar #16
28. april 2005 af allan_sim

#15. Prøv at tænke i koordinater.

Generelt gælder

v=(v1,v2) => v^=(-v2,v1)

I dit tilfælde:

b = 2a-3â = 2(a1,a2)-3(-a2,a1)
= (2a1,2a2)-(-3a2,3a1)
= (2a1+3a2,2a2-3a1)

Vi finder så tværvektoren efterden generelle regel, dvs. koordinat nr. 2 forfremmes til at være koordinat nr. 1 mod at skifte fortegn, mens koordinat nr. 1 degraderes til at være koordinat nr. 2 :-)

b^ = (-(2a2-3a1),2a1+3a2)
= (-2a2+3a1,2a1+3a2)
= (-2a2,2a1)+(3a1,3a2)
= 2(-a2,a1)+3(a1,a2)
= 2â+3a

Giver det bedre mening?

Brugbart svar (0)

Svar #17
28. april 2005 af Duffy

b=2a-3â

b^=(2a-3â)^

For at indse det må vi indføre vektors koordinater.

Lad derfor a=(x,y) .

b^=(2a-3â)^ = (2(x,y)-3(-y,x))^ = ((2x,2y)+(3y,-3x))^

((2x+3y,2y-3x))^ = (-(2y-3x),2x+3y) =

(-2y+3x,2x+3y) = 2(-y,x) + 3(x,y) = b^=2â+3a


Duffy

Svar #18
28. april 2005 af Maria17 (Slettet)

Ja.. meget..! tak! :O)

Skriv et svar til: Mat: vektor-regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.