Matematik

Optimering / Differentalregning

09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Er der nogle der vil hjælpe mig?

Jeg har 3 glas med formerne: Cylinder, Kegle og Halvkugle.

Den eneste oplysning jeg får er at de skal rumme 175 ml når de er fyldt til randen.

Jeg skal finde ud af hvilken af figurtyperne, der kan fremstilles af mindst mulige materialeforbrug.

Jeg skal lave en overskuelig fremstilling af problemet og beregningerne., samt tværsnitstegninger i målestok 1:1 af det endelige resultat. og til sidst give en vurdering af den bedste figur.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2011 af peter lind

Angiv relevante parametre for de forskellige former som cylinderhøjde og radius, kegle højde og radius samt radius for halvkuglen.

Find en sammenhæng for de enkelte parametre ved brug af at rumfanget skal være 175 ml. eks. for cylinder rumfang = grundflade areal*højde. For halvkuglen giver den direkte radius.

Find overfladen for de enkelte figurer. I de 2 første har du en funktion af 2 variable radius og højde.  Eliminer den ene variable ved brug af resultatet fra rumfanget. Dermed har du en funktion af en variabel, som du kan finde ekstrema for på sædvanlig måde.


Svar #2
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Tusind tak for dit svar, det var en hjælp. Jeg søger stadig lidt hjælp til at komme igang, dvs, nogle formler osv.

Hvordan er det jeg præcist skal gøre?

Den eneste information jeg har er 175 ml skal glassene indeholde.

Jeg håber du vil hjælpe mig yderligere :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. januar 2011 af peter lind

Du må da have de forskellige formler for overflade og rumfang af disse figurer. jeg har nævnt en i #1 nemlig at rumfanget af en cylinder er arealet af cirklen*højde.


Svar #4
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Ok tak igen.

så først bruger jeg formler til at udregne areal, radius, højde og overfladeareal.

Hvilken rækkefølge skal jeg gøre det i, og hvordan gør jeg, når den eneste information jeg har er at de skal rumme 175 ml?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. januar 2011 af peter lind

1) find rumfanget og sæt det til 175 ml

2. find overflade arealet.

3. For cylinderen og keglen brug resultatet fra 1) til at eliminer radius eller højde

4. Find maksimum


Svar #6
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Tak endnu en gang :)

Hvordan finder jeg rumfanget når jeg ikke har nogle informationer om glassenes størrelse?


Svar #7
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Tak endnu en gang :)

Hvordan finder jeg rumfanget når jeg ikke har nogle informationer om glassenes størrelse?


Svar #8
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Hvordan finder jeg oplysningerne, når det eneste jeg har er 175 ml?


Svar #9
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Jeg håber du kan hjælpe mig . Det eneste mål jeg har er at når glassene er fyldt til randen, så skal der være 175 ml. Hvordan kan jeg ud fra dette tal udregne areal, radius, osv? og beregne hele opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. januar 2011 af mathon

                                               Cylinder                     Kegle                       Halvkugle
volumen:                              (π/4)·h·d2                  (π/12)·h·d2                     (π/12)·d3
overflade:                            (π/4)d·(d+4h)             (π/4)d·√(4h2+d2)            (π/2)·d2


Svar #11
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

Hvordan udregner jeg diverse mål; overflade, areal, radius, højde, når jeg kun har rumfang som er 175 ml = 17500 cm3?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. januar 2011 af mathon

      175 ml = 175 cm3


Svar #13
09. januar 2011 af Mads,Pedersen (Slettet)

ah naturligvis, jeg var kommet til at skrive dl istedet for ml.


Skriv et svar til: Optimering / Differentalregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.