Matematik

Finde max og min

11. januar 2011 af NejTilSvampe

 Jeg har problemer med en opgave jeg ikke kan løse rent analytisk, så jeg er nødt til at løse den grafisk eller med solve etc. Men jeg har ikke brugt lommeregner siden jeg startede i 1.g :p

Det drejer sig om funktionen h(x) = x^2 - 4x + 8 - 3x*e^-x 

Her ville jeg gerne finde et minimum (antager der kun er ét, hvis ikke er det det globale jeg snakker om!) så jeg forsøgte at differentiere og sætte det lig med 0, men så lynhurtigt at den ligning ikke kan løses. 

Jeg har fundet løsningen (tror jeg) ved at bruge geogebra og lave en masse tegninger, men det virker ikke helt som så fyldestgørende et svar igen :)  Jeg fik x ~ 1,8  men det er rent ud vurderet med øjet :p

Jeg har maple til rådighed hvis nogen kan forklare mig hvordan man gør det i det program ville det være fedt.

mvh. FredeP


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. januar 2011 af mathon

                     Define h(x) = x^2 - 4x + 8 - 3x*e^(-x)

                     Define i(x) = d(h(x),x)                           her differentieres h(x)

                     solve(i(x)=0,x)                                      her findes ekstrema-punkter


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2011 af Yow! (Slettet)

hvorfor kan den ikke løses???
som du selv skriver skal du finde h'(x)=0    hvilket giver 1,8


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den kan ikke løses simpelt analytisk, men kun ved hjælp af et CAS-værktøj som anført i #1.


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. januar 2011 af Yow! (Slettet)

analytisk?
 
altså ved hjælp af håndkraft eller?


Svar #5
11. januar 2011 af NejTilSvampe

 #4 - ja, ved hjælp af håndkraft kan den ikke løses var det jeg mente =)

#1 - Det duer sgu ik for mig :( Jeg har forsøgt på alle mulige måder, men jeg får hele tiden fejl beskeder. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. januar 2011 af Yow! (Slettet)

ok :)

hvilken lommeregner har du?? så kan jeg forklare dig det...


Svar #7
12. januar 2011 af NejTilSvampe

 #6 - igen maple =) 

Men har fundet ud af det ved at downloade en TI-89 emulator hvor jeg bare skrev  

solve(d(x^2-4x+8-3x*e^(-x),x)=0,x) => x = 1,80

Men maple kunne jeg altså ikke få til at gøre det :S Så du må stadig gerne sige hvordan man gør det i det program hvis du kan.


Skriv et svar til: Finde max og min

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.