Matematik

det haster hjælp potensvækst

16. januar 2011 af lover123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 4
For planeterne i Solsystemet gælder følgende data om deres omløbstid T om Solen og deres middelafstand a i mio. km:

Planet Merkur Venus Jorden Mars Jupiter Saturn Uranus Neptun
T (år) 0,241 0,615 1,00 1,88 11,9 29,5 84,0 165
a (mio.km) 57,9 108 150 228 778 1427 2870 4497

a) Undersøg om der med tilnærmelse gælder at sammenhængen mellem omløbstid og middelafstand er en potens sammenhæng.
b) Bestem i bekræftende fald ligningen for sammenhængen. Denne kaldes Keplers 3.lov.
c) Hvis man fandt en ny planet i afstanden 3500 mio. km fra Solen, hvilken omløbstid ville den da have?
d) Hvor mange % stiger afstanden med, hvis omløbstiden stiger med 30%?
 

jeg forstår ikke helt hvad man skal i opgaverne især b, c og d..

håber i kan hjælpe :-)

Tak på forhånd..


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2011 af peter lind

Forstår ikke helt dit problem. Hvis du har kunnet løse spørgsmål a må du da næsten samtidig have fået løst opgave b)

c og d skal du bare bruge resultatet fra b)


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. januar 2011 af Tyrael (Slettet)

Angående #0:

a):
Du kan gøre dette på to måder:
1. Du kan indsætte værdierne i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem og se, om der dannes en tilnærmelsesvis ret linje eller ej.
2.  Du anvender dit CAS-værktøj og benytter alle former for regression og ser, hvilken ligning der passer bedst.

b): Når du har bekræftet, at det er en potensfunktion, vil du få Keplers 3. lov.

c): Indsæt 3.500 mio. på f(x)'s plads i ligningen og isoler mht. T - derved får du det ønskede resultat.

Er det godt nok, eller skal du også bruge hjælp til den sidste? :)



 


Svar #3
17. januar 2011 af lover123 (Slettet)

skal nok også bruge hjælp til det sidste :/ er helt på den

keplers 3. lov det er bare når det er en potensfunktion??

angående det med


Svar #4
17. januar 2011 af lover123 (Slettet)

skal r være tæt på 1 så det er bekræftet at det er en potensfunktion?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. januar 2011 af mathon

             a = 149,57542·T0,666558 ≈ 49,57542·T2/3

dvs

             a3/T2 = 121842,61


Svar #6
17. januar 2011 af lover123 (Slettet)

det er til opgave d ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. januar 2011 af mathon

det var nu b)


Svar #8
17. januar 2011 af lover123 (Slettet)

hvordan fandt du ud til det ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. januar 2011 af mathon

rettelse af tastfejl #5

             a = 149,57542·T0,666558 ≈ 149,57542·T2/3

dvs

             a3/T2 = 3,34642·106


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. januar 2011 af mathon

@ #8
          ved potensregression


Svar #11
17. januar 2011 af lover123 (Slettet)

man sætter dem ind under x og y derefter får man det her :

F(x) = b * xa
B = 0.666558
A= 149.575
R2= 0.999999
F(x) = 0.666558 * x149.575
 


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. januar 2011 af mathon

c)
              T = (a/149,57542)3/2  =  (3500/149,57542)3/2  =  113,2 år


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. januar 2011 af mathon

d)
                  a =  149,57542·T2/3

                  a2/a1 = (T2/T1)2/3

                 afstandsforøgelse som brøk
                          (a2-a1)/a1             =  (a2/a1) - 1 = 1,302/3  -  1  = 0,191138

       
                 afstandsforøgelse som procent
                         ((a2-a1)/a1) · 100%      =  0,191138 · 100% ≈ 19,1%
 

    når omløbstiden stiger med 30%, øges middelafstanden med 19,1%


Brugbart svar (1)

Svar #14
17. januar 2011 af mathon

@ #11
             
husk:
            regnemaskinen anvender a og b omvendt af dig
dvs
            y = a·xb
og

            a = 149,57542·T0,666558


Svar #15
17. januar 2011 af lover123 (Slettet)

vil også lige spørge om jeg har lavet følgende opgaver rigtigt, og om i kunne hjælpe med de opgaver der er spørgsmåltegn ved ? :)

Opgave 1
Det koster Louise 0,25kr at sende en sms.
a) At opskrive en sammenhæng mellem x = antal sendte sms’er og y = Louises udgift til sms’er

y= 0.25 kr. * x

b) Tegn en graf, der viser sammenhængen. ??
c) Louise afsætter 100kr. om måneden til at sende sms’er. Hvor mange sms’er kan hun sende om måneden?

Jeg brugte solve funktion på min lommeregner:
100 kr. = 0.25 * x
x = 400 sms’er
Dvs. Louise kan sende 400 sms’er for de 100 kr. hun vil afsætte om måneden.
 

Opgave 3
Nedenstående tabel viser udviklingen i Danmarks landbrugsareal i årene 1950-85.

år 1950 1955 1960 1965 1970 1975 1980 1985
landbrugsareal
(mio. ha) 3,146 3,094 3,089 3,001 2,951 2,941 2,905 2,834

a) Gør rede for at landbrugsarealet med tilnærmelse er faldet lineært som funktion af tiden.

Jeg brugte min lommeregner: Ind i lineær regression og derefter indsat jeg årene på x pladsen og y er landbrugsareal (mio.ha)
a= -0.008626
b= 3.14678


Her kan man se at a er negativ, det vil sige hældningen er negativ og derfor falder landbrugsarealet.


b) Bestem en sammenhæng mellem landbrugsarealet y og x = antal år efter 1950.

Y er landbrugsarealet og x er antal år efter 1950. Denne sammenhæng kan beskrives ved: y = ax + b
Jeg kiggede på tabellen og tastede årene ind i x og landbrugsarealet ind i y pladsen: y = m * x + b
Y = -0.00865 * x + 3.14678

c) Hvor stort er landbrugsarealet i 2015, hvis denne udvikling fortsætter?

2015 = -0.008626x + 3.14678
2015 - 3.14678 = -0.008626x
2011.85 / -0.008626x = -0.008626x / -0.008626x
X = -233231


d) Hvilket år vil der ifølge modellen ikke være noget landbrugsjord i Danmark?

0 = -0.00865 * x + 3.14678
X = 363.79
1985 + 363.79 = 2348.79
I år ca. 2349 vil der ikke være noget landbrugsjord i Danmark.

e) Vurder modellens gyldighedsområde.
??
 

Opgave 2
Nedenstående tabel viser udviklingen i timelønnen for ufaglærte mandlige arbejdere i årene 1975-80.

år 1975 1976 1977 1978 1979 1980
timeløn (kr.) 34,17 38,13 42,04 46,34 51,64 57,45

a) Undersøg om timelønnen i perioden med tilnærmelse er steget eksponentielt.

Det er steget eksponentielt, fordi r2 er 0.999609, og det er ret tæt på 1, derfor stiger den eksponentielt.

b) Hvor mange procent er timelønnen steget med pr. år i perioden?
??

c) Bestem sammenhængen mellem x = antal år efter 1975 og y = timelønnen.

X er antal år efter 1957 og y er timelønnen. Denne sammenhæng kan beskrives ved: y = b * ax.
Dvs. y = 34.2216 * 1.10849x, denne ligning får man, når man bruger lommeregner.

d) Hvilket år vil timelønnen være passeret 100kr, hvis udviklingen fortsætter med samme takt?

100 kr. = 34.2216 * 1.10849x
Man bruger solve funktion: x = 10.4109
1975 + 10.4109 = 1985.41
Året hvor timelønnen passere 100 kr. er ca. år 1985.


e) Bestem fordoblingstiden for lønudviklingen.

y = 34.2216 * 1.10849x
??
 


Skriv et svar til: det haster hjælp potensvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.