Matematik

Kugler og vektorer i rummet

18. januar 2011 af MathildeMmml (Slettet)

Hvordan løser man denne opgave?

 I et koordinatsystem i rummet har en kugle ligningen
x^2+y^2+z^2+4x-6y-8z+4=0
Og punktet P(1, -1, 4) ligger på kuglen


a)Bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum.
b) Bestem en ligning for tangentplanen til kuglen i P.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Omskriv kuglens ligning til formen

(x -a)2 + (y -b)2 + (z -c)2 = r2 ,

hvoraf man kan aflæse kuglens centrum C(a,b,c) og dens radius r .

Vektoren fra kuglens centrum C til punktet P er en normalvektor til tangentplanen i P.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2011 af peter lind

Omskriv ligningen til formen (x-a)2+(y-b)2+(z-c)2 = r2.

Til dette kan du bruge at for eks. (x-a)2 = x2-2a*x+a2 så du af ligningen direkte kan aflæse a i det lineære led i kuglens ligning.

Opgave b. Brug at CP er normalvektor til tangentplanen. Her er C kuglens centrum


Svar #3
18. januar 2011 af MathildeMmml (Slettet)

 Tak for jeres svar, men hvordan omskriver jeg den så?

Ud fra det vil jeg sagtens kunne finde centrum, er koordinatsættet så bare (x.y.z)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Se på, hvad du skal lægge til for at komplettere x2 + 4x til kvadratet på en toleddet størrelse. Tilsvarende med y2 -6y , og med z2 -8z .


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2011 af peter lind

Du kan se i #2 hvordan du kan finde omskrivningerne. I #1 kan du se hvordan du efter omskrivningerne kan finde centrum. Centrums koordinater er nogle præcise tal ikke bare (x, y, z)


Svar #6
18. januar 2011 af MathildeMmml (Slettet)

 Okay, det her emne har vi næsten ikke haft om, så er lidt lost.

Men ifølge det I siger er det her så rigtigt:

(x-2)^2+(y-1)^2+(z-7)^2=r^2


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er ikke rigtigt. Ved x2 + 4x skriver vi

x2 + 4x = x2 + 2·2x = x2 + 2·2x + 22 - 22 = (x +2)2 -4

y2 -6y = (y -3)2 -32

z2 -8z = (z -4)2 -42

Altså kan hele ligningen skrives

(x+2)2 -4 + (y-3)2 -9 + (z-4)2 -16 + 4 = 0 , eller

(x+2)2 + (y-3)2 + (z-4)2 = 4+9+16-4 = 25 = 52


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. januar 2011 af peter lind

Du har x2+y2+z2+4x-6y-8z+4=0

Det lineære led med x er 4x, som skal være det dobbelte produkt af (x-a)2 = x2-2a*x+a2 , så a=-2

Det lineære led med y er -6y, som skal være det dobbelte produkt så b = ?

Det lineære led med z er -8z, som skal være det dobbelte produkt så c =?


Skriv et svar til: Kugler og vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.