Matematik

Hjælp til vektorregning

26. januar 2011 af ramuk (Slettet)

Hejsa igen.

Skriver det samme opg. igen, da det er den sidste jeg mangler
Der er en kugle og en linje. Linjen skærer kuglen og der er to skæringspunkter mellem kuglen og linjen.
Fra kuglens centrum og ud til linjen er der en vektor CP hvor P er et punkt på linjen. Jeg skal finde koordinaterne til P så vektor CP står vinkelret på linjen.

Centrum er kendt og radius. Det samme er linjens ligning og de to skæringspunkter er beregnet.
 

Jeg aner ikke hvordan jeg gør. Har prøvet på forskellige måder. Ønsker nogle tips :S


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du kender formodentlig liniens parameterfremstilling, ikke dens ligning.

Så kender du et andet punkt Q på linien og en retningsvektor a for linien. Liniens parameter fremstilling er

OP = OQ + ta

Bestem parameteren t, så vektoren CP er vinkelret på vektoren a , altså så

CPa = 0 , eller

(CO+OP)•a = 0 , eller

(CO + OQ + ta)•a = 0, eller

(CQ + ta)•a = 0, eller

t = -CQa / |a|2

Indsæt dette t i liniens parameterfremstilling til bestemmelse af punktet P's koordinater.


Svar #2
26. januar 2011 af ramuk (Slettet)

Hvad menes med O'et i OP ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. januar 2011 af mathon

koordinatsystemmets begyndelsespunkt  O = "Origo"


Skriv et svar til: Hjælp til vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.