Matematik

Hjælp til faktorisering

07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej,

Jeg har brug for hjælp til disse opgaver:

*****************************************
"For hvilken værdi af a, kan følgende polynomiumsbrøk forkortes"

(2x^2 - 6x + 4) / (-x^2 - x + a)

*****************************************

"Angiv en ligning på formen y = ax^2 + bx + c, for den parabel, der går gennem:"

(1,0), (5,0) og (0,3)"
*****************************************

Jeg håber I kan hjælpe mig.

Mvh
Peter

Svar #1
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg har fundet ud af den sidste opgave, men har brug for hjælp til en lignende opgave:

"Angiv en ligning på formen y = ax^2 + bx + c, for den parabel, der går gennem:"

(-1,2), (3,2) og (1,-1)"

Her kan jeg jo ikke se de to rødder med det samme, hvordan finder jeg frem til dem, og c (skæringspunkt på y-aksen).

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2005 af Duffy

"For hvilken værdi af a, kan følgende polynomiumsbrøk forkortes"

(2x^2 - 6x + 4) / (-x^2 - x + a) =


-2*(x-1)*(x-2)/(x^2+x-a)


Dvs du skal lave polynomiers-division med hhv (x-1) og (x-2)
på (-x^2 - x + a) sådan så resten ved divisionen bliver nul.

Det viser sig at for a=2 er
x^2+x-a = -(x+2)*(x-1)

Og for a=6 er
x^2+x-a = -(x+3)*(x-2)



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2005 af Duffy

"Angiv en ligning på formen y = ax^2 + bx + c, for den parabel, der går gennem:"

(1,0), (5,0) og (0,3)"


Indsæt de tre punkter i y og du får
3 ligninger med 3 ubekendte som let løses.


Duffy

Svar #4
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

#2 Jeg forstår ikke rigtig hvad du mener med polynomiers-division. Skal jeg ikke finde r1 og r2?

Jeg er ret blank, så hvis du vil gennemgå opgaven med alle mellemregninger.


#3 Vil du ikke sætte punkterne ind, jeg forstår ikke hvordan du vil gøre det :(

Mvh
Peter


Svar #5
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Hvordan finder du frem til:

1) a's værdi
2) -(x+3)*(x-2)

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. maj 2005 af Mester_Bean (Slettet)

2) -x^2-x+6

hehe - just et lille gæt, for min egen fornøjelse :)

Svar #7
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Ja, det er jeg med på. Men jeg forstår ikke hvordan man bare kan sætte a = 6

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2005 af Duffy

#7:

Dvs du skal lave polynomiers-division(PD) med hhv (x-1) og (x-2)
på (-x^2 - x + a) sådan så resten ved divisionen bliver nul.

Jeg sætter ikke bare a til 6. Jeg udregner a til 6 vha PD.

Du skal altså dividere x-1 op i
-x^2 - x + a , du vil så få en rest ved denne division.
Denne rest skal du sætte lig med nul.
[Altså løse ligning mht a]



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2005 af Mester_Bean (Slettet)

-(x+3)*(x-2)

Så ganger du ellers bare ud
-x * x = -x^2
-x * -2 = +2x
-3 * x = -3x
-3 * -2 = 6

Så har du fået reduceret det til:
-x^2+2x-3x+6

Hvilket du yderliger reducerer til:
-x^2-x+6

Og så står der vel 6?
- Eller det er måske ikke problemet? Det må du ihvertfald undskylde, hvis det ikke er!

Svar #10
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

#8

"Du skal altså dividere x-1 op i
-x^2 - x + a , du vil så få en rest ved denne division."

Vil du ikke vise hvordan jeg dividerer x-1 op i -x^2 - x + a ?

Svar #11
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

op

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. maj 2005 af Duffy

Ved du hvad PD går ud på?

Har du prøvet at lave PD før?

Jeg er ikke meget for at skrive udregningerne op herinde for PD er notationsmæssigt noget rod her på sitet.



Duffy

Svar #13
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Vores lærer har gennemgået hvordan opgaven skal løses, men jeg fik ikke rigtig fat i det, da det gik meget stærkt, og synes ikke der står noget om det i bogen.

Men ellers må du gerne sende udregningen til min mail, [email protected]

Hvis du har lyst til dette, i stedet for at skrive det herinde.

Mvh
Peter

Svar #14
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

#3: Vil du ikke vise hvordan jeg skal løse denne opgave?

Svar #15
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Ang. polynomiums-dvision, så mener jeg ikke, at jeg har hørt det før. Kan det passe, eftersom jeg går i 1.g?

Brugbart svar (0)

Svar #16
07. maj 2005 af Duffy

#14: Joh. " sekunder.



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. maj 2005 af Duffy

KickAzz-Peter!!

SE HER!


http://www.geocities.com/studieportalen/pd.pdf



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #18
07. maj 2005 af Duffy

#14:

"Angiv en ligning på formen y = ax^2 + bx + c,
for den parabel, der går gennem:"

(1,0), (5,0) og (0,3)"


Indsæt de tre punkter i y og du får
3 ligninger med 3 ubekendte som let løses.


Duffy


Du skal altså indsætte - jah, lad os gøre det for alle 3
punkter, (x,y) = (1,0) & (x,y) = (5,0) & (x,y) = (0,3)::

y = ax^2 + bx + c

0 = a*1^2 + b*1 + c

0 = a + b + c (A)

-------------------


0 = a*5^2 + b*5 + c

0 = 25a + 5b + c (B)

-------------------

3 = a*0^2 + b*0 + c

3 = c (C)


Værs'go!

3 ligninger med 3 ubekendte.

...løs selv!!



Duffy







Svar #19
07. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

#18 Tak for hjælpen til opgaven, jeg kan nu let finde løsningen :)

Mht. polynomium-division forstår jeg ikke rigtig hvad der sker. Det var i hvert fald ikke den løsningsmetode min lærer viste os. Men jeg vil lige kigge en ekstra gang på det, og se om jeg forstår det.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #20
07. maj 2005 af Duffy

Jah, du har nu de 3 lign m 3 ubekendte:
(som jo hurtigt bliver til 2 lign m. 2 ubek. pga(C)):

(A): 0 = a + b + c

-------------------

(B): 0 = 25a + 5b + c

-------------------

(C): 3 = c

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

2 lign m. 2 ubek.:

0 = a + b + 3 (A)

-------------------

0 = 25a + 5b + 3 (B)



A giver :

(D): a = - b - 3

som indsættes i B

så vi har

(B): 0 = 25(-b-3) + 5b + 3

0 = -25b-75+5b+3

20b= -72

b = -3,6 (som indsættes i (D))

og vi får

a = - (-3,6) - 3 = 0,6


Vi har nu alle 3

(a,b,c) = (3/5 , -18/5 , 3 )




y = ax^2 + bx + c

y = 3/5*x^2 - 18/5*x + 3

er den parabel, der går gennem:

(1,0), (5,0) og (0,3).



Duffy





Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.