Matematik

Ligning igen.

03. februar 2011 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Nogen der kan løse denne ligning?

119=x(x+10)


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Gang parentesen ud og løs den fremkomne 2.-gradsligning.


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. februar 2011 af Mongomaniac (Slettet)

 119=x(x+10)

119=x2+10x

-x2-10x+119=0

Jeg går ud fra at du er kendt med andengradsligninger?

ellers så skrives en andensgradsligning på formen ax2 +bx + c =0

så er det at starte med at definere a b og c

som i dette tilfælde er -1, -10 og 119

så tager du og finder diskriminanten ved hjælp af formlen b2 - 4*a*c

Husk at gange før du trækker fra.

Hvis diskriminanten er = 0 er der en løsning: Alpha

Hvis den er positiv altså større end nul så er der to løsninger: alpha og beta. 

og negativ: ingen løsninger.

De finder alpha ved at sige: (-b+(d^0,5))/2a                               ^0,5 betyder kvadratrod eller potens 0,5 hvilket er det samme.

Beta findes ved at sige: (-b-(d^0,5))/2a

Skriv om du kan finde ud af det, hvis ikke så skal jeg nok hjælpe dig videre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2011 af Mongomaniac (Slettet)

 Damn andersen ^^


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Rettelse til #2

Der skal stå x2+10x-119=0


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er da den samme ligning som i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

#5

Ja det kan jeg godt se nu, overså -x2


Svar #7
03. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

 @Mongomaniac, er det korrekt at løsningen bliver x1=-17 og x2=7?

Kan en andengradsligning altid løses på denne måde?

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Ja den er regnet rigtigt og ja en andengradsligning løses altid på den måde


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2011 af mette48 (Slettet)

119=x(x+10)

Tja...

 Hvis man nu er så gammel at man endang terpede den store tabel, så ved man også at 119 er 7*17

og så er der ikke mere i den opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2011 af Mongomaniac (Slettet)

 ja diskriminanten er 576, Alpha er -17 og Beta er 7.

Altså hvis du skulle tegne dette ind i et kordinatsystem, så ville parablen skære x-aksen(den vandrette) i -17 og 7

Hvis du vil læse yderligere om andengradsligninger, så kig evt. i din formelsamling.

Mvh.

Mongomaniac

Ps som WHIP sagde så løses ALLE andengradsligninger på denne måde. 

Løsningen foregår i 2 trin.

1. Forkort ligningen til ax2 + bx + c =0

2. beregn diskriminant og derefter alpha og beta.


Svar #11
03. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

men hvad så hvis jeg har denne ligning

f(x)=ax^2+2x-4 har toppunkt på x- aksen, bestem a?


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

At den har toppunkt på x-aksen, betyder, at ligningen f(x) = 0 har netop 1 løsning, altså at ligningens diskriminant er lig med 0. Brug dette til at bestemme a .


Svar #13
03. februar 2011 af bonzoadam (Slettet)

dvs

0=2^2-4*a*(-4)

=-2^2=-4*a*(-4)

=4=-4a*(-)4

=4/(-4)=-4a=

1/4=a?


Brugbart svar (1)

Svar #14
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ligningen ax2 + 2x -4 = 0 har diskriminanten

d = b2 - 4ac = 22 -4·a·(-4) = 4 + 16a = 0 ⇒ a = -1/4 .

Da har vi

ax2 + 2x -4 = -(1/4)x2 + 2x -4 = -(1/4)·(x2 -8x +16) = -(1/4)·(x-4)2


Skriv et svar til: Ligning igen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.