Matematik

Approksimation. Bevis hjælp

04. februar 2011 af kim19 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg skal bevise af

1+r = (1+i) / (1+pi)

Er approsimativt lig r = i - pi

Jeg ved jeg skal bruge en log approksimation. Men hvordan gør jeg. HJÆLP???


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er sammenhængen? Hvad er r og p ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2011 af SuneChr

Skal du vise, ikke at, men om argumentet af (( z + i ) / ( z - 1 ))   er lig med  π/2  ?


Svar #3
05. februar 2011 af kim19 (Slettet)

Nej. Det er økonomi,

r er realrenten og pi er inflationen.

1+r = (1+i) / (1+pi)

Er approsimativt lig r = i - pi

Jeg ved jeg skal bruge en log approksimation. Jeg har en note om det jeg forstår den bare ikke

Jeg har vedhæftet noten, det står på side 5 og 6. og det jeg vil vise er på side 9.

Håber i kan hjælpe


Svar #4
05. februar 2011 af kim19 (Slettet)

Har jeg fået vedhæftet noten ???

Kan ikke selv se det ?

Den ligger os på dette link

www.business.aau.dk/oecon/undervisning/noter/vaekstr2HB.pdf

Vedhæftet fil:realrente bevis.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Et sted i dokumentet kaldes den nominelle rente for i , p.9.

Og der står jo, at man bruger approksimationen (14) , dvs

log(1+r) ≈ r , hvor log(x) må være den naturlige logaritmefunktion.

Så får man jo af

(1+r) = (1+i)/(1+π), at

log(1+r) = log(1+i) - log(1+π), og dermed, ved brug af approksimationen (14)

r ≈ i - π


Svar #6
05. februar 2011 af kim19 (Slettet)

Men hvordan ved jeg at

log(1+r) er lig r ???

Skal jeg ik bruge hældningen for log `?? som er vist på figuren


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2011 af peter lind

Det er første led i en Taylor rækkeudvikling. Af definitionen på differentialkoefficienten og at differentialkvotienten for  ln(x) er 1/x, som bliver 1 for x= 1 har du (ln(1+r)-ln(1)/r -> 1 for  r-> 0  og altså for små r  (ln(1+r)-ln(1))/r ≈1 og dermed ved at gange med r  ln(1+r)-ln(1) = ln(1+r)  ≈ r

Den afledede af ln(x) giver jo hældningen af tangenten, så jo du kan også bruge den.


Svar #8
05. februar 2011 af kim19 (Slettet)

Altså.

Jeg skal benytte at differentialkvotienten for ln(x) er 1/x ??

for at vise at ln(1+r) = r.

Kan man ikke bare sige at ln(1+r)=ln(1)+ln(r) = 0 + ln(r). Men hvorfor er så ln(r) = r ???

Undskyld Peter forstår det ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2011 af peter lind

ln(1+r) ≠ ln(1)+ln(r) så dit forslag dur ikke.

Der gælder at (f(x+h)-f(x))/h -> f'(x) for h -> 0. Det er simpelthen definitionen på differentialkoefficient. Det betyder at der for meget små værdier af h gælder  (f(x+h) - f(x))/h ≈ f'(x)  Ganger du med h får du f(x+h) - f(x) ≈ f'(x)*h. Dette skal du så bruge med f(x) = ln(x) og dermed f'(x)=1/x, x =1 og h = r


Svar #10
05. februar 2011 af kim19 (Slettet)

okaa nu forstår jeg en smule.

Jeg er med til at vi har

f(x+h) - f(x) ≈ f'(x)*h.

Og til sidst falder jeg igen lidt af ?

Jeg skal nu vise at ln(1+r) = r

Hvordan gør jeg det ??

Du har nok skrevet det jeg forstår det bare stadig ikke. Håber du vil skærer det helt ud i pap for mig ?


Svar #11
05. februar 2011 af kim19 (Slettet)

Hmm. Jeg tænker lidt på...

Jeg har denne.

f(x+h) - f(x) ≈ f'(x)*h.

og så har jeg at f(x+h) = f(1+r)

Dvs. mit x er lig 1 og h er lig r.

f(x) = ln(x) og dermed f'(x)=1/x, x =1 og h = r

da er f'(x) = 1 da x=1 og h er lig r.
 

Da fås:

f(x+h) - f(x) ≈ f'(x)*h ≈ 1*r = r

Er dette rigtig eller mangler der noget teori ??

Det er meget vigtigt det er helt rigtigt, håber du vil  hjælpe mig med det.


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2011 af SuneChr

Må jeg komme med et indspark ?             

# 9  Egentlig er det middelværdisætningen, der benyttes:  hvis f er kontinuert i [ a ; b ] og differentiabel i                               ] a ; b [  findes der et punkt   c  ∈ ] a ; b [   hvor

(*)     f´(c)  =  ( f(b) - f(a) ) / ( b - a ) .

Anvendes (*) på funktionen  ln ( 1 + x ), findes der så et  c , hvorom der gælder:             0 < c < x

Hermed  ln ( x + 1 )    =   (  1 / ( 1 + c ) ) * x            ⇒         x / ( 1 + x ) <  ln ( 1 + x )  <  x

Det forudsættes at    0 < x < 1  så vi får:       1 / ( 1 + x )  =  ( 1 - x ) / ( 1 - x2 )   > 1 - x   ⇒     x - x2  <  ln ( 1 + x )  <  x     ;

for x-værdier < 1 forsvinder ( - x2) så at sige.


Svar #13
06. februar 2011 af kim19 (Slettet)

Det gjorde mig lidt forvirret.

Jeg har nu gjort følgende.

Jeg har denne

f(x+h) - f(x) ≈ f'(x)*h

Jeg skal jo vise at ln(1+r) = r.

dvs jeg har at h=r og x=1

Skal jeg så bare diff f(x)=ln(x) hvilket giver 1/x og når jeg så har at x=1 så får jeg at f´(x) =1

og jeg har at h=r

Dermed får jeg at

f(x+h) - f(x) ≈ f'(x)*h = 1*r=r

Er dette rigtigt???


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man approksimerer grafen for funktionen f(x) = ln(1+x) med tangenten til grafen i punktet (0 , f(0)). Denne tangent har ligningen

y = f'(0)·(x -0) + f(0)

Nu er f(0) = ln(1) = 0, og da f'(x) = 1/(1+x) har vi f'(0) = 1. Dermed har vi tangentens ligning

y = x

og dermed har vi tilnærmelsen

ln(1+x) ≈ x


Skriv et svar til: Approksimation. Bevis hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.