Matematik
Snapseglas og integralregning
For et snapseglas har den del, som indeholder snaps, form som et omdrejningslegeme for funktionen f(x) = 3√x, 0 ≥ x ≥ 5, hvor x måles i cm.
a. Hvor mange cl indeholder snapseglasset, hvis det er fyldt?
Kan jeg her bruge formlen V = 2 * π * a∫bf(x)*x dx til at udregne volumet? Og hvordan får jeg resultatet i cl?
b. Hvor højt skal snapseglasset skænkes for at det er halvt fyldt?
På forhånd tak!
Svar #2
05. februar 2011 af humbleways (Slettet)
Okay, tak :-)
Har du nogen ideer til hvordan man laver b'eren?
Svar #3
05. februar 2011 af SuneChr
Jeg formoder, at f(x) roteres omkring x-aksen.
Volumen-formlen for et omdrejningslegeme: Vx = Π * N∫5 (3 * √x)2 dx og lad N → 0 ( lodret tangent i (0,0) )
100 cl = 1 liter = 1000 cm3
Når stamfunktionen til f er fundet, sættes øverste integrationsgrænse til xo ( < 5 ) som skal findes, og værdien af integralet skal så være halvdelen af dét, du fik, da du integrerede over hele intervallet.
Svar #4
05. februar 2011 af mathon
b)
π· 0∫h(3√(x))2dx = (1/2)·π·0∫5(3√(x))2dx
0∫h x dx = (1/2)·0∫5 x dx
(1/2)·h2 = (1/4)·52
h2 = (1/2)·25
h = 5/√(2) ≈ 3,54
Svar #6
05. februar 2011 af humbleways (Slettet)
Mange tak for jeres svar!
#4: Når jeg indtaster π· 0∫h(3√(x))2dx = (1/2)·π·0∫5(3√(x))2dx i mathcad og beder den om at isolere h, får jeg h = 3,299.
?
Svar #7
05. februar 2011 af mathon
solve(π*∫(3·√(x))^2,x,0,h) = (1/2)*π*∫(3·√(x))^2,x,0,5),h) | h>0 and h<5
Svar #8
05. februar 2011 af mathon
#7
solve(π*∫((3·√(x))^2,x,0,h) = (1/2)*π*∫((3·√(x))^2,x,0,5),h) | h>0 and h<5
Svar #9
05. februar 2011 af humbleways (Slettet)
Jeg er ikke helt med... Er det indtastningen på en lommeregner? Jeg har nemlig kun en TI-30XB - Det er derfor, jeg bruger Mathcad /: Har du noget bud på, hvad jeg gør forkert i #6?
Svar #10
05. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
Beregner man rumfanget af det fulde snapseglas, fås, som vist i #4, at
V = π·9·(1/2)·52 = 353,43 cm3 = 35,3 cl ≈ 1 øl
Hvis man i stedet antager, at glasset fremkommer ved at rotere funktionen f(x) omkring y-aksen, fremkommer et mere elegant glas, og vi får glassets rumfang til
V = π·52·f(5) - 0∫5 2πx·f(x) dx = π·52·3·√(5) - 2π·3·(2/5)·55/2 = 105,37 cm3 = 10,5 cl ,
der også forekommer mere realistisk for et snapseglas.
Svar #11
05. februar 2011 af humbleways (Slettet)
Beklager!
Nu kan jeg se, hvor forvirringen opstår - Jeg har oplyst funktionen forkert.
Funktionen er ikke f(x) = 3*√x men f(x) = 3√x.
Svar #12
05. februar 2011 af humbleways (Slettet)
Ved rotering omkring x-aksen får jeg:
a)
V = 27,558 cm3 = 2,76 cl
b)
h = 3,299 cm
Kan det passe??
Svar #13
06. februar 2011 af mathon
#8
f(x) = x1/3
solve(π*∫(x^(2/3),x,0,h) = (1/2)*π*∫((x^(2/3),x,0,5),h) | h>0 and h<5
h = 2,29877 ≈ 2,3 cm
Svar #14
06. februar 2011 af humbleways (Slettet)
#13 - Hvorfor siger du x^(2/3)? Det er da ikke stamfunktionen til x1/3?
Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke kan få samme resultat i Mathcad /:
Skriv et svar til: Snapseglas og integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
