Matematik

tungt regnestykke

05. februar 2011 af jayz (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej kloge mennesker derude!

Jeg har fået den prøve der hedder: hf matematik C december 2010, hvis nogle nu skulle have den liggende et sted;)

Der er en opgave hvor denne ligning skal bruges, men laves om: y = 25 • x0,75  Hvor x er hundens vægt. Ligningen er bestemt mellem hundens vægt målt i kg og den anbefalede daglige fodermængde, som er y.

Nu er spørgsmålet: Der er to hunde. den ene vejer 30% mere end den anden.. Hvor mange procent mere foder skal den tunge hund have?

Jeg håber I vil svare, eller prøve på det i hvert fald, for jeg er rimlig lost..

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2011 af mette48 (Slettet)

tung hund vejer x*1,3 medens let hund vejer x

ylet=25*x0,75

ytung=25*(x*1,3)0,75

(Ylung-Ylet)/Ylet *100%


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

Funktionen er en potensfunktion af formen f(x) = b * xa, og har den egenskab, at når x ganges med et tal k, ganges f(x) med ka.

I eksemplet betyder det, at du ganger x med 1,3, og y derved skal ganges med 1,30,75.


Svar #3
05. februar 2011 af jayz (Slettet)

Hvorfor 1,3 og ikke 0,3 ?


Svar #4
05. februar 2011 af jayz (Slettet)

Jeg kan sku stadig ikke få det til at hænge samme.,

Altså er det: 25 • (x•1,30,75 ) Så skal man finde ud af hvad x er ? hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

 Du behøver ikke et x.

Du ganger med 1,3, fordi x så stiger med 30 %. Med andre ord får du 130 % af x. Hvis du nøjes med at gange med 0,3, får du kun 30 % af x.

Så hvis x stiger med 30 %, svarer det til at gange x med tallet k, som her er 1,3. Så stiger y med 1,30,75, og så trækker du 1 fra, og ganger med 100, for at få den procentvise stigning.


Svar #6
05. februar 2011 af jayz (Slettet)

1,30,75 = 1,217... Så det er 21,7 % Skal man så gange det med 25 ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

 #6:

Nej.

Resultatet betyder, at y stiger med 21,7 %, når x stiger med 30 %. Så den tunge hund skal have 21,7 % mere foder end den anden.


Svar #8
05. februar 2011 af jayz (Slettet)

Nåå,. Så man skal slet ikke bruge hele formlen,. Åhh, matematik er svært.
Men jeg har nogenlunde fat i det..

Du/I skal i hvert fald have tak for hjælpen !


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. januar 2024 af josh00

hej 

2 spørgsmål først og fremmest så forstår jeg nærmest godt logiken bag Svar #7 men hvorfor bruger man ikke koefficienten og kan man bruge logaritmer her


Skriv et svar til: tungt regnestykke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.