Matematik

Monotoniforhold

06. februar 2011 af klara1013 (Slettet) - Niveau: B-niveau

  Jeg skal bestemme monotoniforholdene for funktionen f.

f(x) = 1/3x^3 - 3x^2 + 8x.

- Jeg har differentieret til dette:

f'(x) = 1x^2 - 6x + 8

Jeg skal nu finde nulpunkterne, men er usikker i min udregning.

x= (-6±√(6^2-4*1*8))/(1*2) ↔ x= (-6 ± √4)/2

= x+ = -5 V x-=-7

Men hvis jeg indsætter f'(x) i Graph, siger den at nulpukterne er 2 og 4. 

Hjælp! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2011 af WHiP (Slettet)

f'(x)=x^2-6x+8

Løs andengradsligningen


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Det er 2 og 4 der er det rigtige svar. Du skal sætte din differentierede ligning lig 0 på lommeregneren.
Skriv:

Solve(1x2-6x+8=0,x) så får du
x=2 or x=4 :D


Svar #3
06. februar 2011 af klara1013 (Slettet)

 Okay - så jeg skriver i min opgave: 

f'(x) = x^2 - 6x + 8 = 0

Men for at løse ligningen skal jeg jo finde nulpunkterne, altså bruge nulpunktsformlen. Hvordan sætter jeg tallene ind, så jeg kommer frem til 2 og 4 ? 

:D 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Altså hvis du vil finde funktionens nulpunkter skal du sætte f(x)=0 og finde x


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan din lærer vil have det, men min lærer sagde det var fint nok at vi bare skrev at vi havde løst det på vores lommeregner samt vi skrev Solve(x2-6x+8=0,x)= x=2 or x=4 :)
Jeg har ikke selv beskæftiget mig med nulpunktsformlen nok til at jeg vil begynde at rode mig ud i alt muligt, men lommeregneren den tager aldrig fejl :P


Svar #6
06. februar 2011 af klara1013 (Slettet)

 Nårh, så det er f, og ikke f', jeg skal sætte ind i nulpunktsformlen eller hvad? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

ja du skal bruge f '(x) :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Ja

f(x)=0, der finder du til hvilke(n) x-værdi skærer funktionen x-aksen

f'(x)=0, bruger du til at finde minimums og maksimumspunkter for en funktion


Svar #9
06. februar 2011 af klara1013 (Slettet)

 Ej nu bliver jeg altså forvirret. :D

Er det denne: f'(x) x^2-6x+8 jeg skal sætte ind i formlen?

Men når jeg gør det, så kommer den frem med de forkerte tal. ;s - og min lommeregner kan ikke finde ud af det der solve, for man kan jo ikke trykke =0 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Hehe ja det er det :)
Jo jo du skal bare trykke på =-tasten og så på 0 bagefter :)
Det kommer jo selvf. an på hvilken lommeregner du har, jeg har en TI-89...


Svar #11
06. februar 2011 af klara1013 (Slettet)

 Godt nok. :D

Jeg har en TI-83 - det er sikkert derfor.

Men hvordan kommer det så til at se ud, hvis jeg skal sætte tallene ind i formlen: x = -b plus/minus kvadratrod d (b^2 - 4 * a * c) / 2*a


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

så hedder det:
-6±√(62-4•1•8)/1•2
 


Svar #13
06. februar 2011 af klara1013 (Slettet)

 Nu kan jeg godt komme frem til det ene tal - 2. 

Hvis jeg ændrer kvadratrod 4 til 16 i stedet. Men når jeg så vil komme frem til tallet 4, siger den -14 i stedet for.

x = (-6±√(6^2-4*1*8)) / (1*2)  ↔  x = (-6 ± √16) / 2  = x+ = 2    V     x-=  -14

Jeg kan simpelthen ikke komme frem til 4! 


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Hmm, er du sikker på at alle parenteserne er korrekt placeret???


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Ellers så regn det hver for sig så du først tager det med + og så - bagefter.


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. februar 2011 af SuneChr

# 5     " men lommeregneren den tager aldrig fejl :P "

Dén påstand kan du ikke afgøre, med mindre du har tjek på, hvordan opgaven løses uden brug af hjælpemiddel.


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.