Matematik

Forskrift for N

07. februar 2011 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tabellen viser antallet af fangede laks i Skjern Å i perioden 15. april til 15. september for hver af årene 2002-2005.

År          2002      2003      2004    2005

Antal      82          123        191       259

I en model antages det, at antallet N af fangede laks i Skjern Å i perioden 15. april til 15. september er en lineær funktion af tiden t (målt i antal år efter 2002).

Bestem en forskrift for N samt tallet N(12), og forklar betydningen af dette tal. 

Jeg synes det er en vanskelig opgave og jeg håber derfor på hjælp. Jeg ved at x=0 i antal år. 

Når de skriver N(12) går jeg ud fra, hvor mange laks de har fanget efter 12 år?

Er der nogen der kan hjælpe mig med, at finde en forskrift for N sam tallet N(12), og forklar betydningen af dette tal?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2011 af input (Slettet)

 En lineær forskrift står på formen ax+b.

Vi kan finde konstanten a ved formlen a=y2-y1/x2-x1.

Altså vis vi sider at 2002 er x-koordinat 1 så vil vores tilsvarende y koordinat være 82 altså koordinatsættet (1;82). Her er x1=1 og y1=82. Vi kan nu tage et andet sæt koordinater fx (3;191) her er x2=3 og y2=191.

Vi sætter nu ind i formlen og finder konstanten a:

Når vi så har konstanten a fundet kan vi løse en ligning hvor vi har sat et koordinat ind altså fx

solve(123=a*2+b,b) dette kræver dog at vi har fundet konstanten a, men det skal du selv gøre:)

N(12) betyder at der er gået 12 år altså at x=12, dvs at du i din fundede forskrift skal bytte alle x´er ud med 12 og så giver den dig hvor mange laks der blev fanget i år 2014.

Håber det hjælper.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2011 af peter lind

Når der er flere end to sammenhørende data bør man bruge regressionsanalyse til at finde a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2011 af input (Slettet)

Good point:)


Svar #4
08. februar 2011 af came (Slettet)

a=y2-y1/x2-x1

a= 191 - 82/3 - 1= 54,5

a= 54,5

Jeg forstår ikke hvordan du finder b ud fra formlen: solve (123=a*2+b,b)

Kan du hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2011 af peter lind

Du bør bruge regressionsanalyse til beregningerne. Det gøres ved hjælp af et CAS værktøj.


Svar #6
08. februar 2011 af came (Slettet)

Jeg ved godt, at regression er brug af statistik. Jeg kan også godt lave en statistik i Nspire, geogebra eller excel, men jeg kan ikke se hvordan det svarer på mit spørgsmål?

Kan du forklare det bedre???


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. februar 2011 af peter lind

Du kan læse flere detaljer her: http://mathworld.wolfram.com/LeastSquaresFitting.html

I praksis har du egentlig kun brug for at vide, hvordan man laver lineær regression på en af de programmer, du nævner. Du må du slå op i hjælpefunktionen eller manualen for at finde frem til det.


Svar #8
08. februar 2011 af came (Slettet)

Det er ret svært, at finde rundt i og min guide på N-spire er på 164 sider. Jeg kan ikke bruge en guide til noget, når jeg ikke ved hvad jeg leder efter og jeg vil gerne vide, hvordan jeg kan svare på mit spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. februar 2011 af peter lind

Er der ikke en søgefunktion eller et sted du kan bede om hjælp til regression? Ellers  brug  excell. Det er mange år siden jeg har brugt den; men den gang var forklaringen tydelig nok.


Svar #10
08. februar 2011 af came (Slettet)

Mit problem er, at jeg ikke ved, hvordan jeg skal bruge en regressionsanalyse til at bestemme en forskrift for N. Kan du forklare det uden en statistik?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. februar 2011 af peter lind

I excell opretter du en kolonne med år og en anden kolonne med antal. Derefter kalder du regressionsanalyse funktionen. Der skal du angive hvad der er x (i dit tilfælde svarer x til t) og y. Desuden skal du angive hvor du vil have anbragt resultatet. Derefter kommer så resultatet. Jeg kende ikke de andre programmer; men det går nok stort set ligesådan.


Svar #12
09. februar 2011 af came (Slettet)

Jeg har lige lavet det i excel efter dine instrukser, men jeg ved ikke hvad mit x og y er.

SIden du ved en hel masse om regressionsanalyse og excel, kunne du ikke viser mig, hvordan man laver det og vedhæfte filen????????? Fordi jeg sidder fast.


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. februar 2011 af peter lind

Jeg har ikke excell og det er som nævnt mange år siden, jeg har brugt den. x er årene altså  2002, 2003, 2004 og 2005. y er antallet altså 82, 123 ...


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2011 af sofie1993 (Slettet)

jeg er lidt itvivl om hvordan forskriften kommer til at se ud ?


Skriv et svar til: Forskrift for N

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.