Matematik

fremskrivningsfaktor og begyndelsesværdi

08. februar 2011 af Jane001 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, Kan ikke gennemskue hvad fremskrivningsfaktor og begyndelsesvædi gemmer.
Er der nogen som kan hjælpe

Udviklingen i antallet af fedmerelaterede operationer på danske sygehuse i perioden 2005-
2009 kan beskrives ved modellen

N(t)=276⋅1,77t

hvor N(t) betegner antallet af fedmerelaterede operationer til tiden t (målt i år efter 2005).

a) Gør rede for, hvad konstanterne i modellen fortæller om antallet af fedmerelaterede
operationer på danske sygehuse i perioden 2005-2009.

b) Benyt modellen til at bestemme det forventede antal fedmerelaterede operationer i
2012, og bestem fordoblingskonstanten


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2011 af mathon

                      N(t) = 276⋅1,77

  2005:
                     N(0) = 276⋅1,770 = 276·1 = 276 
dvs
         i 2005 er der 276 fedmerelaterede operationer på danske sygehuse
 

               1,77 er vækstfaktoren

                77% er vækstprocenten

  2012:
                 N(7) = 276⋅1,777 =


Svar #2
09. februar 2011 af Jane001 (Slettet)

Tak for hjælpen :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2011 af monalise (Slettet)

Hvordan bestemmer man fordobblingskonstanten her?:)


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. februar 2011 af mathon

fordobblingskonstanten  →  fordoblingskonstanten  selv om talen er om fordobling  ;-)

      

                    N2 = 276⋅1,77t2
                    N1 = 276⋅1,77t1
        
                    N2/N1 = 1,77Δt                  som når N2 = 2N1 giver

                    2 = 1,77T2                        der logaritméres til

                    ln(2) = ln(1,77)·T2

                    T2 = ln(2) / ln(1,77)


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2011 af monalise (Slettet)

MEn er det er spørgsmål b, så er det ikke for år 2012?:)


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. februar 2011 af mathon

      uanset hvilket årstal du tager udgangspunkt i
      er - alt andet lige -
      antallet af fedmerelaterede operationer fordoblet 15 måneder senere

...

      T2 = 1,21 år ≈ 15 måneder


Skriv et svar til: fremskrivningsfaktor og begyndelsesværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.