Matematik

En undren

16. februar 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hvis jeg har andengradspolynomiet x^2+5=30

Hvis jeg skal løse den vil den give x = - 5 el. x= 5

Jeg trækker 30 fra på begge sider. Men denne regneregel med at man skal trække fra på begge sider, så er det vel for at begge sider har samme værdi ikke? fordi ligningen hedder jo pludseligt noget andet, nemlig x^2-25=0. Jeg spørger fordi, at jeg altid har syntes at ligningsløsning har virket meget sjovt, fordi det bare virker


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tænk på en ligning som en skålvægt, hvor der er balance mellem de to sider. Ved at lægge det samme til på hver side, eller trække det samme fra på hver side, bevarer man ligevægten mellem indholdet i de to vægtskåle, selv om selve indholdet i hver skål er ændret.


Svar #2
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 Super - det var også sådan jeg tænkte. Men Synes stadigt at det er sjovt, at hvis man f.eks tager fat i eksemplet for #0, at man få det korrekte x, som passer ind i den første del af ligningen, altså x^2+5=30. Men måske er det bare mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er bestemt ikke noget mystisk i det.


Svar #4
17. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 Ikke mystisk, men sjovt. Men det giver jo mening rent logisk, hvis man tænker på vægten ja.


Skriv et svar til: En undren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.