Matematik

skjult 2.gradsligning

22. februar 2011 af mitjilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har x^4-4x^2=-4

jeg sætter z=x^2 og løser den som en 2.gradsligning. der er kun én løsning, og den hedder z=2

for at kunne løse den videre, skal jeg så skrive 

0=2x^2-4*2-4

eller

0=2x^2-4*2x-4

eller noget helt andet??


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du har

x4 -4x2 +4 = 0, dvs

(x2 -2)2 = 0 .

Brug nulreglen til at komme videre.

I din egen fremgangsmåde har du z = 2, og substituer så tilbage med z = x2 til ligningen x2 = 2 .


Svar #2
22. februar 2011 af mitjilo (Slettet)

jeg skal jo finde skæring med x-aksen..( det kan være jeg glemte at nævne det ^^' )

ved min måde bliver løsningen x=kvrod(2)

Så hvorfor og hvordan skal jeg bruge nulreglen og (x2 -2)2 = 0?


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nulreglen siger, at et produkt er nul, hvis en eller flere af dets faktorer er nul. Så

(x2 -2)2 = 0 ⇒ x2 -2 = 0 ⇒ (x +√2)·(x -√2) = 0 .

Brug nulreglen igen til at finde alle rødderne.


Svar #4
22. februar 2011 af mitjilo (Slettet)

Jeg er desværre ikke helt med. min min Ti-89 lommeregner viser ud fra

"solve( x^4-4x^2=-4,x) "

at 

x= - rod(2) or x=rod(2)

og min graf viser ummiddelbart at der kun er 2 skæringer, medmindre de er uendeligt små

!?!?


Brugbart svar (2)

Svar #5
22. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Og det er jo også de to rødder, du kan aflæse i #3 ved brug af nulreglen.


Svar #6
22. februar 2011 af mitjilo (Slettet)

 Nå ja ok ^^'


Svar #7
22. februar 2011 af mitjilo (Slettet)

Hov forresten, ved din kvadratsætning, er der ikke en fortegnsfejl?

(x2 -2)2 = (x2-2)(x2-2)= x2*x2+(-2)(-2)-2*(-2)*x2=x4+4+4x2

kan omskrives til 

x4+4x2+4

men det er ikke hvad jeg skrev, jeg skrev -4x2, ikke +4x2

så kan man stadig bruge din metode? der er vel ingen kvadratsætninger der passer til den formel??


Skriv et svar til: skjult 2.gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.