Dansk

Genstandsled

23. februar 2011 af xME (Slettet)

Hej.

Sidde med en dansk opgave for syvende klasse, som handler om at finde genstandsleddet i nogle sætninger. :)

Jeg sidder altså lidt fast ved disse to sætninger;

1. Vores klasse har blandt andet besøgt Tycho Brahe Planetariet under turen til KBH

hvad er genstandsleddet? Er det: 'besøgt Tycho Brahe Planetariet' eller er genstandsleddet kun: 'Tycho Brahe Planetariet'

2. I lørdags satte vores håndboldtræner de to mest dovne spillere af holdet

Hvad er genstandsleddet? Er det: 'de to mest dovne spillere' eller er det: 'to mest dovne spillere'?

mvh x


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2011 af BabseBritta (Slettet)

Analysér på følgende måde: find først verbal-ledet (udsagnsledet) i sætningen - dernæst findes subjektet (grundledet) og man spørger derefter: hvad har verbum+subjekt besøgt = genstandsled (direkte objekt).

Lad os tage den første sammen: 

1. Vores klasse har blandt andet besøgt Tycho Brahe Planetariet under turen til KBH

               X             O-                             -O       

Hvad har vores klasse besøgt?

- "Tycho Brahe Planetariet"


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2011 af BabseBritta (Slettet)

Kan se at analysetegnene ikke står helt under det/de rigtige ord som de skal...

X = Vores klasse

O = har besøgt

Δ = Tycho Brahe Planetariet 

Derudover bliver "under turen til KBH" en præpositions-forbindelse, som markeres med en bølgestreg, hvis du også lige vil have det (hele) med :-)


Svar #3
23. februar 2011 af xME (Slettet)

Ok. Tak.

Har  lært det med tegnene, men blev lidt forvirret :)

Tak for hjælpen ;-) 


Skriv et svar til: Genstandsled

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.