Fysik

Radioaktivitet

23. februar 2011 af Susina (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg sidder i et lille problem her, som jeg ikke kan komme videre fra. Jeg håber, I har mulighed for at hjælpe mig. På forhånd tak!

Opgaven lyder som følgende:

99/43 Tc* er radioaktiv med halveringshastigheden 6,01 timer og det udsender gammastråler. 

Atommassen for 99/43 Tc er 98,9 unit.

Ved en hospitalsundersøgelse indsprøjter man lidt 99/43 Tc* i patientens blod. Når det indsprøjtede 99/43 Tc* har fordelt sig jævnt i patientens blod, udtages der en blodprøve. Blodprøvens masse er 1,25 gram.

Umiddelbart efter, prøven er udtaget, er dens aktivitet 4,12*10^4 Bg.

1) Hvor mange gram 99/43 Tc* var der i de 1,28 gram blod på det tidspunkt, hvor prøven blev udtaget?

2) Hvor stor en aktivitet vil der være i 1,28 gram blod efter 78 min?

3) Hvor mange gram blod er der da i denne del af hjernen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2011 af mathon

   1)
        m = A·M·T½/(ln(2)·NA) = (4,12·104 s-1)·(98,9 g/mol)·(6,01·3600 s) / ((ln(2)·(6,02214·1023 mol-1)) =

   
 


Svar #2
23. februar 2011 af Susina (Slettet)

 Det eneste, jeg ikke forstår ved det er, hvor NA kommer fra?

I opgave 2: Skal samme formel benyttes?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2011 af mathon

      ...er det 1,25 gram eller 1,28 gram?


Svar #4
25. februar 2011 af Susina (Slettet)

78 minutter efter, at blodprøven blev udtaget, viser en anden undersøgelse, at aktiviteten fra en bestemt del af patientens hjerne er 1,31•105 Bq.
 

2) Hvor stor en aktivitet vil der være i 1,28 g blod efter 78 min?
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. februar 2011 af mathon

2)
             A = (1,28/1,25)·(4,12·104 Bq)·(1/2)78/(6,01·60) = 3,63·104 Bq


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2015 af lektier112 (Slettet)

Hej, jeg står med samme opgave, og jeg kan simpelthen ikke finde ud af opgave 3. Er der en, der kan hjælpe? På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Benyt, at aktiviteten til samme tidspunkt er proportional med stofmængden.


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2015 af lektier112 (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt.. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

I spm 2) beregnede man aktiviteten i 1,28 g blod efter 78 min.  I spm 3) kender man aktiviteten efter 78 min i en ukendt mængde blod. Forholdet mellem aktiviteterne er lig med forholdet mellem blodmængdernes masser.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. marts 2015 af lektier112 (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.