Matematik

parabel og ligning

10. maj 2005 af Veeand (Slettet)
Godaften.

Jeg skal gøre rede for at ligningen Y=2,1X ikke har noget punkt tilfælles med parablen Y=-x^2+4x-1

Hvis jeg sætter de to ligninger overfor hinanden, får jeg en negativ diskriminant.

Kan jeg udfra det konkludere, at når d
På forhånd mange, mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2005 af Allan Hansen (Slettet)

Ja...så har de ingen skæring med hinanden, og dermed ingen løsning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

ja, det kan du. For hvis d<0, er der ingen løsninger

Svar #3
10. maj 2005 af Veeand (Slettet)

Mange tak for det.

Måske kan jeg få lidt hjælp til det næste spørgmål i denne tråd:

Bestem de værdier af tallet a, for hvilke linjen med ligningen y=ax har ét punkt tilfælles med parablen.

Hvad er fremgangsmåden?

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

tjah, og det kan du også bevise hvis du grafer den.

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

#4: HVAD??? Den ætning gav ikke ret meget mening.. ;D

Du skal løse den samme ligning som før, og du erindrer da hvad der skal gælde for at en andengradsligning har netop én løsning

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

hm. At hvis man grafer den, kan man bevise at parablen ikke har punkter til fælles med ligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

grafer den?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

sætter det ind i en graf.

Svar #9
10. maj 2005 af Veeand (Slettet)

#5, tusind tak, jeg prøver lige ad en gang

Svar #10
10. maj 2005 af Veeand (Slettet)

Skal jeg sætte parablens ligning lig noget? I så fald hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

du sætter parablens lig linien, og løser den fundne andengradsligning, mhb. kun at finde en løsning.
(bare lige for en god ordens skyld, kan man ikke sætte en ligning lig noget andet. Pas på med formuleringen)

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. maj 2005 af spiderwebby (Slettet)

Diskriminanten for andengradsligningen skal være lig nul, og så skal du bare gøre som frodo siger

Svar #13
10. maj 2005 af Veeand (Slettet)

For at slå det fast med syvtommersøm:)

Jeg sætter -x^2+4x-1 = ax

Hvordan søren skal det da udarte sig?

Jeg er med på at jeg skal finde en løsning altså -b/2a.

Brugbart svar (0)

Svar #14
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

hvad skal der gælde om en andengradslignings determinant for at der er netop én løsning?

Brugbart svar (0)

Svar #15
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

hmm.. jf #12 ;D

Brugbart svar (0)

Svar #16
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

ups.. determinant=diskriminant

Svar #17
10. maj 2005 af Veeand (Slettet)

Ihh det vidste jeg altså godt :)
D=0.

Men jeg er altså helt fortabt i opskrivningen. Hvad skriver jeg? :oS

Brugbart svar (0)

Svar #18
10. maj 2005 af frodo (Slettet)

-x^2+4x-1 = ax <=>
-x^2+(4-a)x-1=0

opskriv diskriminanten udtrykt ved a, og sæt den lig 0, og løs den fremkomne ligning

Svar #19
10. maj 2005 af Veeand (Slettet)

og man kan altså godt sætte(4-a)x når vi dividerer med ax?

Brugbart svar (0)

Svar #20
10. maj 2005 af -Glenn- (Slettet)

Gør ligesom frodo, træk ax fra på begge sider

-x^2+4x-1 = ax <=>

-x^2+4x-ax-1 = 0 <=>

-x^2+(4-a)x-1 = 0

Så skal diskriminanten være 0

0 = b^2-4ac <=>

0 = (4-a)^2-4*-1*-1 <=>

4 = (4-a)^2 <=>

±sqrt(4) = 4-a <=>

a = ±sqrt(4)+4 <=>

a=6 v a=2
Ved at sætte værdierne ind i udtrykket for diskriminanten ses det, at det er løsningen a=2, du skal bruge.

0=(4-2)^2-4*-1*-1 = 0 :P

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.