Matematik

Hjælp!

24. februar 2011 af x00 (Slettet)

 Heej har lige en opgave som jeg ikke kan finde ud af, håber nogen kan hjælpe..

Opgaven:

En ret linje l går gennem punkterne P(1,-6) og Q(-2,3)
Bestem en ligning for l, og bestem koordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter med akserne.


Håber nogen kan hjælpe! :))


Brugbart svar (3)

Svar #1
24. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Find liniens hældningekoefficient a ud fra de to opgivne punkter, og bestem nu konstanten b i liniens ligning y = ax + b , så punktet P ligger på linien.

Forat finde skæringspunkterne med akserne, indsætter man først x = 0 og beregner y, og dernæst indsættes y = 0 og det tilhørende x beregnes.


Svar #2
24. februar 2011 af x00 (Slettet)

Hvordan ved jeg at der er tale om en lineær funktion?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2011 af Gmudi (Slettet)

 Følger nemlig også med her. Ja hvordan? :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

En ret linie er grafen for en lineær funktion, og enhver lineær funktion har en ret linie som sin graf.


Svar #5
24. februar 2011 af x00 (Slettet)

 Upss den detalje havde jeg ikke lagt mærke til men tak! :)

kan det passe at  

a=(y2-y1)/(x2-x1)=(3-(-6))/((-2)-1)=9/-3

og 

b=y1-ax1=(-6)-(9/-3)*1=-3

?


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fremgangsmåden er korrekt. Og konstanterne er korrekte.

a = 9/(-3) = -3

b = -6 - (-3)·1 = -6 +3 = -3


Svar #7
24. februar 2011 af x00 (Slettet)

Så jeg får y=-3x-3 som ligning?

også skal jeg indsætte 0 i stedet for x:

y=-3*0-3=-3

herefter skal jeg indsætte 0 i stedet for y:

0=-3x-3 <=>3=-3x <=> x=1

er det korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er næsten korrekt. Det allersidste er dog ikke korrekt. 3x = -3 ⇒ x = -1 . Nedskriv nu koordinatsættene til de to skæringspunkter med akserne.


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. februar 2011 af BigNTasty (Slettet)

 Yooo g's jeg læste lige indlægget her - sidder med samme opgave.
Hvordan er det nu man finder koordinatsættet ud fra ligningen?

PS: Kan i checke om jeg har rigtige svar:

a= (-6-3)/(-2-1)= (-9)/(-3)=- 3

b= (-6)-(9/-3)*1=-3

Så har jeg fundet b værdi til både P og q... er det nødvendigt?

Herefter indsætter vi vores data for at finde b, altså skæring med y-aksen:
P^' s b=-6-3*1= -9
Q^' s b=3-3*-2=18

Forskrift = ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er tilstrækkeligt at bruge eet af punkterne P og Q til bestemmelse af koefficienten b .

Når liniens ligning er fundet, skal man benytte den til at bestemme koordinatsættene for liniens skæringspunkter med hver af akserne.

Liniens ligning er fundet til y = -3x -3 .

Skæringspunktet med y-aksen har x = 0. Her findes y = -3·0 -3 = -3 , og dette skæringspunkt er da (0 , -3) .

Skæringspunktet med x-aksen har y = 0, og her findes 0 = -3x -3, dvs x = -1, og dette skæringspunkt er
da (-1 , 0) .


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. februar 2011 af BigNTasty (Slettet)

 Orv fantastisk man!

You made my day!

Du må have en kanon weekend!


Skriv et svar til: Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.