Matematik

forkorte en brøk?

10. maj 2005 af migmig (Slettet)
hej
hvad kan følgende brøk forkortes til:

3x^2-4x+1/(3x^2+2x-1)

jeg har fået det til:
x-1/3 / (x+1/3)

men en fra min klasse fik det til -1

men hvad giver den rigtig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Den giver:

(x-1)/(x+1)

Svar #2
10. maj 2005 af migmig (Slettet)

okay hvordan er du så kommet til det?

Svar #3
10. maj 2005 af migmig (Slettet)

okay. tak. får det også til det nu.

havde bare en lille slåfejl i prøven i dag så:(

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Først skal du finde rødderne til de to andengradspolynomier. De giver henholdsvis:

Tæller: r1 = 1/3 r2 = 1
Nævner: r1' = -1 r2' = 1/3

Derefter skal polynomiumsbrøken opløses i faktorer:


(3x^2-4x+1) / (3x^2+2x-1) =
(3x(x-r1)(x-r2)) / 3x(x-r1')(x-r2')) =
(3(x-(1/3))(x-1)) / (3(x-1(1/3))(x+1)) =
(3(x-1)) / (3(x+1)) = (x-1) / (x+1)


Er du med?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Ahh.. Er ikke så hurtig :)

Svar #6
10. maj 2005 af migmig (Slettet)

hehe..:) var også det jeg gjorde. kom bare til at bytte om på 2 fortegn.:(

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2005 af Duffy

#0:

Hvis du mener

(3*x^2-4*x+1)/(3*x^2+2*x-1)

kan den forkortes til


(x-1)/(x+1)


men det er ikke det du har skrevet i #0

Du har skrevet:

3x^2-4x+1/(3x^2+2x-1)

og det kan forkortes til

(3*x^2-4*x) + 1/(3*x^2+2*x-1)
=

(9*x^4-6*x^3-11*x^2+4*x+1)/(x+1)*(-1+3*x)


Jeg beklager (mere end nogen anden) at det ER altså nødvendigt at sætte de nødvendige PARENTESER da det ellers er helt andre funktionsudtryk der er tale om.

I min første tid i dette forum forbandede jeg det langt væk, men efterhånden vænner men sig til det.

Det er en KAMEL man må sluge...

Sorry.



Duffy

Svar #8
10. maj 2005 af migmig (Slettet)

ja jeg ved det godt. men jeg skrev at det var en brøk, så jeg regner da med at folk godt selv ved det. men tænkte også kun over at der skulle sættes parentes omkring det jeg dividerede med.

jeg beklager meget.
skal nok huske det en anden gang.

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. maj 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

"jeg skrev at det var en brøk, så jeg regner da med at folk godt selv ved det" ... i det udtryk du rent faktisk skrev i #0 (men som åbenbart var det forkerte) indgår der jo også en brøk, så hvordan skulle vi kunne vide det?

Svar #10
11. maj 2005 af migmig (Slettet)

har sagt UNDSKYLD..
men KickAzz var åbentbart ikke så dum, for han kunne jo godt se det..

Skriv et svar til: forkorte en brøk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.