Matematik

integrationsprincipper parabel

01. marts 2011 af Kllinky (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej er der nogen der kan hjælpe med følgende opgave?

Figuren der er vedhæftet viser en del af den parabel, der har rødder i 0 og x1 og toppunkt i ((x1/2), y1) x1 og y1 er positive tal.

a) vis, at ligningen for parablen er

y = -( (4y1)/x12) x2  +  (4y1)/x1) x

på forhånd tusind tak!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2011 af AMelev

Der er ikke lige noget vedhæftet, men

1) et 2. gradspolynomium kan skrives som a·(x - r1)·(x - r2), hvor r1 og r2 er rødder

2) toppunktets 1. koordinat findes midt mellem rødderne - det kan du så bestemme, indsætte i 1, så får du y1 og kan bestemme a ud af den ligning


Svar #2
02. marts 2011 af Kllinky (Slettet)

jeg for stod punkt 1, hvilket jo er klart. men er ikke helt med på punkt 2? og det kan jeg da ikke bruge til at vise at ligningen for parablen er

y = -( (4y1)/x12) x2 + (4y1)/x1) x

jeg har jo her at y1 er ukendt, x1, x og y er ukendt.

nu skulle figuren være vedhæftet


Svar #3
02. marts 2011 af Kllinky (Slettet)

figur

Vedhæftet fil:2011-03-02_103910.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. marts 2011 af AMelev

Hvad får du, når du, når du bruger 1)?

Du har faktisk fået opgivet, at toppunktets 1.koordinat er x1/2 (så den del af 2) var overflødig) - det indsætter du for x og indsætter y1 for y i det resultat, du har fået i 1. Så løser du ligningen mht. a og indsætter a-løsningen i 1
Det er rigtigt, at x1 og y1 er ukendte størrelser, men de skal jo også netop indgå i det, du skal komme frem til.


Svar #5
02. marts 2011 af Kllinky (Slettet)

ved brug af 1) fås a * ((x1/2)-x1) * ((x1/2)-x2) er det korrekt? men jeg kan jo ikke indsætte y1 for y her da jeg ikke har nogen y???


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2011 af AMelev

Det er jo y der er 2.gradspolynomiet her, så y = a·.....


Svar #7
02. marts 2011 af Kllinky (Slettet)

så y1 * ((x1/2)-x1) * ((x1/2)-x2) hvilket er det samme som 1/2 * ((x1*y1*(x2-(x1/2))) men det kan jeg jo ikke bruge til noget..

forstår ikke hvor du vil hen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. marts 2011 af AMelev

Nej!

y = a·(x - r1)·(x - r2)
Du kender r1 og r2, da du har fået opgivet rødderne 0 og x1. Sæt dem ind, så får du
y = a·x ·(x - x1)

I den sætter du så ind og følger anvisningerne, som der står i #4.


Svar #9
02. marts 2011 af Kllinky (Slettet)

så:

y1 = a * (x1/2) *((x1/2)-x1)

og da ledet (x1/2) *(x1/2) =  (x12 / 4)

fås at: y1= a * (x12 / 4) - x1
 

rykkes rundt fås at: a = ((4 * y1)/ x12) - x1 

men kan jeg igen ikke komme videre :S


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. marts 2011 af AMelev

Du kan ikke nøjes med at gange ind på det ene led i parentesen!

Parentesen (x1/2 - x1) = -x1/2, så du har y1 = a*(x1/2)*(-x1/2) = -a*x12/4

Du får a = -4y1/x12


Skriv et svar til: integrationsprincipper parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.