Matematik

Løs uligheden

03. marts 2011 af SmukkeCharlotte (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey er der et flinkt mennesker der kan hjælpe mig med at løse uligheden

0,1x2 + 2x -1 ≤ -x + 4

og uligheden

-x2 + 14x + 1 ≤ x -140

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Saml alle led på venstre side. Venstre side er et 2.-gradspolynomium. Løs først den tilhørende 2.-gradsligning og bestem dernæst, hvor 2.-gradspolynomiet er mindre end eller lig med 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 #1

Skal man så bruge diskrimanten som enhed på venstre side? 


Svar #3
03. marts 2011 af SmukkeCharlotte (Slettet)

Forstod jeg desværre ikke meget af :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal først finde rødderne i 2.-gradsligningen. Det gøres i almindelighed ved at beregne diskriminanten og så rødderne. Hvis polynomiet repræsenterer en parabel, der vender grenene opad (altså hvis koefficienten a er > 0), er polynomiet negativt for x-værdier mellem de to rødder. Hvis polynomiet repræsenterer en parabel, der vender grenene nedad (altså hvis koefficienten a < 0), er polynomiet negativt for x-værdier uden for rødderne (altså enten mindre end den mindste af rødderne, eller større end den største af rødderne).


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

#4

Forstår ikke helt? Kunne du komme med et eksempel?


Svar #6
03. marts 2011 af SmukkeCharlotte (Slettet)

#5

Kan godt forstå at jeg skal samle alt på venstre side, men det kan jeg bare ikke finde ud af, selvom jeg kender alle reglerne :s


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 #6

Spørg hellere Andersen :)

Har ikke helt styr på det.


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5, #6

Lad os se på den sidste ulighed i opgaven i #0:

-x2 + 14x + 1 ≤ x -140 .

Vi samler alt på venstre side (vi trækker (x-140) fra på hver aide):

-x2 + 13x + 141 ≤ 0 .

Vi løser først den tilhørende 2.-gradsligning

-x2 + 13x + 141 = 0 .

Denne har diskriminant d = 132 -4·(-1)·141 = 169 +564 = 733  og rødderne

x = (-13±√733)/(-2) = (13±√733)/2 .

Da 2.-gradspolynomiet repræsenterer en parabel, der vender grenene nedad, er uligheden opfyldt for x ≤ (13-√733)/2 og for x ≥ (13+√733)/2


Svar #9
03. marts 2011 af SmukkeCharlotte (Slettet)

1000 tak!!!!

Kan jeg ikke bare få dig til at samle det hele på venstre side i 0,1x2 + 2x -1 ≤ -x + 4, så skal jeg nok løse resten.. :D
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. marts 2011 af Gmudi (Slettet)

 #8

Perfekt! Tak Andersen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo da.

0,1x2 +3x -5 ≤ 0


Skriv et svar til: Løs uligheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.