Matematik

Røringspunkt for tangent

04. marts 2011 af humbleways (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved f(x) = 2x3 - 15x2 + 24x + 5. Tangenten til grafen for f i punktet P(5,f(5)) kaldes m. Grafen for f har også en anden tangent l, der går igennem P. 

Bestem en ligning for m og bestem førstekoordinaten til røringspunktet for l. 

Ligningen for m har jeg bestemt ved ganske enkelt at bruge tangentligningen. 

Men jeg er helt på bar bund mht. røringspunkt? Nogle ideer til løsning? På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2011 af peter lind

Find tangentligningen i et vilkårligt punkt (x1, f(x1)) Indsæt P's koordinater i denne tangentligning. Det vil give en ligning til bestemmelse af x1


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. marts 2011 af mathon

                     f(5) = 2·53 - 15·52 + 24·5 + 5 = 0

                     f '(x) = 6x2 - 30x + 24

tangentligning i gennem (5,0):

                                             y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

                                             0 = (6xo2 - 30xo + 24)·(5-xo) + 2xo3 - 15xo2 + 24xo + 5     og   xo ≠ 5    

                                             0 = -4xo3 + 45xo2 - 150xo + 125        som vides bl.a. at have roden 5
hvorfor
(x-5) er divisor
                                             -(4xo2 - 25xo + 25)·(xo-5) = 0       hvilket for xo ≠ 5

                          kræver
                                                4xo2 - 25xo + 25 = 0   og   xo ≠ 5
dvs
                                                xo = (5/4)
                                           
                                          


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. oktober 2011 af studentereksamen (Slettet)

Det forstår jeg ikke, jeg får tangentligningen til y=24x-120 ????? er det rigtigt eller forkert??? og hvordan finder man førstekoordianten til røringspunktet for l ????


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er ligningen for tangenten l i punktet P(5 , f(5)), du har bestemt. Grafen har også en anden tangent m, der er tangent til grafen i et andet punkt end P, og som tilfældigvis også går gennem P, og det er denne tangent, man skal bestemme.

Førstekoordinaten til røringspunktet for l er jo givet til 5 . I opgaven menes der nok snarere førstekoordinaten til røringspunktet for tangenten m .


Skriv et svar til: Røringspunkt for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.